Глобус ЕС

Сливен стана град на приказките

снимка от събитието
13.05.2017 / 16:26

За 19-ти път Сливен се превърна в столица на детската книга. От 9 до 11 май тук се проведе 19-ят национален фестивал на детската книга, организиран по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства. Тридневният празник премина под патронажа на г-жа Мария Габриел – зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент, номинирана от българското правителство за български еврокомисар. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен Стефан Радев.

Фестивалът бе открит с концерт-спектакъл на 9 май от 10 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров”, с участието на младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. В него взеха участие: Иван Стоянов – българското лице на „Детска Евровизия-2015“, Станислав Илиев – момчето, което достойно представи Сливен в надпреварата на конкурса „България търси талант- 2016“, Мартин Йорданов и дует китари /Тодор Тодоров и Симеон Минчев/ от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас, акробалет „Тиара” към Военен клуб - Айтос, малките танцьори от балет „Барби“, сладкогласните певици Ралица Чиликова и Джемиле Бондю и техните приятели от вокална група „Славейче“. Официалният старт на фестивала бе даден от кмета на Община Сливен Стефан Радев.

На специално уредения книжен базар на площада пред общината бяха представени най-новите книги за деца на издателствата „Фют“, „Пан“, „Хермес“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, „Кръгозор“, „Унискорп“, „Ентусиаст“, „Жажда” и др. За посетителите на базара бяха организирани много томболи с награди, а книгите се продаваха с големи отстъпки.

На открита сцена до базара на детски книги се състоя концерт под надслов „Здравей, наш фестивал!” с водещ актьорът Иван Благоев. В него със свои изпълнения се включиха Иван Стоянов от вокална формация „Морски песъчинки”- Бургас, вокална група „Славейче" - Сливен, акробалет „Тиара” - Айтос и балет „Барби”.

В първия ден на фестивала в галерия „Димитър Добрович“ бяха открити три изложби: Изложба - илюстрации на Силвия Калоянова – носител на Националната награда „К.Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2016 г.; Изложба – илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/ и Изложба – илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/.

И тази година важен момент в програмата на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”. Целта на форума бе да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът бе върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене. Бяха представени 15 доклада на участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. Кръглата маса бе открита в Залата за мероприятия на РБ “Сава Доброплодни“ от Татяна Петкова - областен управител на Сливен. Модератор на форума бе д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ “Сава Доброплодни“ и организатор на фестивала.

В първия ден на фестивала се проведоха и няколко премиери на детски книги: в Драматичния театър бяха представени книгата на Кина Къдрева „Морски приказки”, книгата „Приказка за малката слоница” на Асен Сираков, книгата „Добросъците“ на Никола Райков, книгата „Къде си, слънце” на Юлия Спиридонова-Юлка, книгата „Моите красиви рога“ на Радостина Николова, и книгата „Мина и магията за предсказване“ на Весела Фламбурари.

В зала „Май” беше открита изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”, бяха наградени и участниците в VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2017. В конкурса се включиха над 365 деца и юноши от цялата страна, като 21 от тях бяха отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Специални награди получиха и децата участници в конкурса от Българското училище по роден език – Будапеща, Унгария.

Наситеният с прояви първи ден на XIX Национален фестивал на детската книга завърши с празничен концерт под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем песни” на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”№1. В него участваха младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков, акробалет “Тиара“ и балет „Барби“, възпитаници на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас, специалност „Поп и джаз пеене“, децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“-Сливен. Концертът завърши с изпълнения на танцов състав „Детелина'' при XII ОУ „Елисавета Багряна” и детски танцов състав „Бисерче" при Военен клуб - Сливен.

Вторият ден на XIXI Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново бе наситен с интересни прояви. В РБ ”Сава Доброплодни” продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.

За десета поредна година се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера бе: ”С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”. В него се включиха над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15 г. от цялата страна. Пленерът се проведе от 10 до 14 ч., а негови домакини бяха Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - Сливен. Творбите на децата бяха оценявани от професионално жури с председател известния български художник Борис Стоилов, а на 11 май на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници получиха своите награди.

В Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция бяха обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017 г. в различните категории.

Няколко бяха и премиерите на нови книги, включени в програмата на втория ден от фестивала. В театъра бяха представени книгата „Петленце момченце” на Анита Тарасевич, книгата „Чорапът, който промени света” на Здрава Каменова, книгата „Няма грешка има смешка” на Васил Сотиров. При голям интерес премина премиерата на книгата „Дъга а приятел” на младия руски писател Михаил Самарский. Поради големия брой желаещи да посетят представянето, в Основно училище „Д-р Иван Селимински“ се проведе втора среща. По-късно през деня издателска къща „Дамян Яков“ представи книгата „Алберт“ на датския писател Оле Лунд Киркегор.

В театъра се проведе Уъркшоп по четене /по книгата "Пипи Дългото чорапче" на Acтрид Линдгрен/ по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото, с модератор писателката Весела Фламбурари. В него се включиха над 60 библиотекари и преподаватели от Сливен и страната.

Програмата във втория ден на фестивала предложи и други интересни прояви. На откритата сцена до базара за книги се състоя представлението „Клоунът и неговите деца“ на Театър „Ателие 313”. С нетърпение децата очакваха и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То тръгна от площада пред НТС и стигна до ДТ „Стефан Киров“. В цветното дефиле се включиха актьорите от Театрална формация „Театър Цвете“ и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето бе водено от Мажоретните състави при СОУ „Екзарх Антим I” - Казанлък, ОУ„Елисавета Багряна” и Професионална гимназия по икономика – Сливен, „Fireter - театър на огъня и сенките" и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

Дефилето бе посрещнато пред община Сливен от членове на Организационния комитет на фестивала и гости.

В 17.30 ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” започна Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьора Димитър Рачков, младите актьори Мария Димитрова, Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - Бургас, балетен състав от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- Бургас, изпълнители от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - Айтос и Вокален ансамбъл „Фортисимо” към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас. В края на спектакъла се проведе и официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017 г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите бяха връчени от кмета на Сливен Стефан Радев и Росица Петрова-Василева – директор на РБ “Сава Доброплодни“-Сливен, организатор на фестивала.

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата „Фют“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, ПАН“, „Ентусиаст“, „Кръгозор“, „Унискорп“ и др. предлагаха най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

В третия ден на фестивала се проведе традиционната пресконференция с носителите на националната награда „Константин Константинов” за 2017 г. Проведе се и забавна игра с награди „Кажи ми любимото си стихотворение”, бе представен и спектакълът на Театрална къща „Мариета и Марионета” „Мечо Пух”.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев