Глобус ЕС

Пак Урангейт!

Снимка: Данаил Христов
03.05.2017 / 15:32

Фактът, че във водата на няколко населени места бе открит уран, притесни цяла България. Притеснение обхвана и Сливен, край който все още стоят табаните от бившите уранови рудници,тема, по която сме писали много пъти.

За дългогодишен проблем със забавянето на рекултивацията на бившите уранови рудници край вилната зона на Сливен алармира преди дни Христо Христов. 78-годишният бивш минен техник е работил 18 години в „Редки метали” и се е заел с нелеката задача да разбута проблема и да накара институциите да си свършат работата.

Христов припомни, че през 1998 г. тогавашното правителство е приело Постановление №74 за ликвидация на последствията от уранодобива и е създадена държавната фирма „Екоинженеринг-Редки метали”, която да поеме дейностите по самата ликвидация. През 2004 година фирмата изготвя работен проект за рекултивация на сливенските рудници. Според проекта, остатъчната руда трябвало да се засипе с глина, а след това – с хумус от пречиствателната станция, за да се ограничи гама-лъчението. Изследвания показали, че на места има превишаване с 20 пъти на радиоактивното излъчване. В края на 2005 година общината дава отказ на проекта с мотива, че липсва комплексен доклад. Според Христов, тогавашното правителство било отпуснало 204 хиляди лева за проекта, но след отказа на общината, всичко приключило дотам.

Бившият минен техник разговарял през март миналата година с областния управител с молба да се размрази проектът. Получил отговор, че областният управител няма правомощия за това и че цялата организация по ликвидацията на бившите рудници е възложена на фирма „Екоинженеринг”. През ноември миналата година Христов подал сигнал и до кмета Радев, с предложение Министерството на икономиката да включи проекта като приоритетен за тази година. Все още нямал отговор от страна на общината. Мъжът показа пред медиите разсекретен строго секретен доклад, изготвен преди години от Министерството на народното здраве, в който подробно са описани вредните фактори от уранодобива за живеещите наблизо хора.

„От 3 години съм болен от рак, каза още Христов. Имам много познати и приятели, които живеят във вилната зона. Заради тях и тяхното здраве реших да говоря открито за проблема. Горе в рудниците са останали няколко табана, а отдавна се говори, че преди години подобен табан е отишъл по улиците на града и в селата като баластра”. /Б.Р. Почти всички работещи в „Редки метали” през годините, са починали рано-рано и то от рак!/

На среща, веднага след пресконференцията с Христов, областният управител Татяна Петкова заяви, че поема ангажимента да се опита да придвижи проекта за рекултивация на бившите уранови рудници. „Ще съдействам проектът да бъде размразен, каза тя. Ще се запозная в детайли с него”. Има много оперативни програми, по които може да се получи финансиране. Ще настоявам и за лична среща с ресорния министър”.

Според данни на Изпълнителната агенция по околната среда, 78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани. Само 33 от обектите са под контрола на "Екоинженеринг". Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да премахне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони.

„Втори Чернобил е надвиснал над България. Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води”, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково, коментираха от "Екоинженеринг". Фирмата взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване.

В района на табаните на рудниците около Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството. Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.

От кого ли ще охранява тази охрана? Водата от бившите уранови мини под Карандила си тече ли тече, хората надолу по вилите масово поливат зеленчуците си, въпреки че от години пишем за тази опасна вода. Дори се хвалят, че доматите им ставали големи! Ама нали водата от бившите мини е безплатна?!...

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев