Глобус ЕС

Томина неделя – 23 април

Св. апостол Тома
23.04.2017 / 08:08

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - св. апостол Тома. След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не пипне Неговите рани. Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен Тома.

Осем дни по-късно апостолите пак се събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на Тома: "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Св. Тома видял раните на Спасителя и пипнал Неговите животворни ребра, а след това рекъл: "Господ мой и Бог мой!" Сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Така св. Тома със своето неверие още повече утвърдил сред християните вярата в Него. Апостол Тома е известен като един от най-жертвоготовните Христови ученици, проповядвал в Индия.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, заради забраната да се работи. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев