Глобус ЕС

Осъдиха мъж, измамил жена с над 16 000 лв.

Правосъдие
23.04.2017 / 12:07

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Сливен, съдът наложи ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ спрямо Румен Р. (на 54 г., от Велико Търново). Той е подсъдим за това, че в периода от 4 май 2014 г. до 29 август 2014 г., в Твърдица, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, е поддържал заблуждение у Радка М., че извършват съвместно бизнес дейност, като „съдружници за добив и продажба на дървесина“, и с това й причинил имотна вреда общо в размер на 16 140 лв. Това е престъпление по чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Подсъдимият и пострадалата се запознали на 25 април 2014 г. по Скайп. Румен Р. казал на пострадалата, че е бивш полицай, но в момента работи като охрана във Велико Търново. Предложил й двамата да развиват обща търговска дейност, която се изразява в закупуване на гори и тяхното изсичане, а след това - продажба на дървения материал. Подсъдимият съобщил на пострадалата, че ако реши да участва, ще трябва да му предостави първоначално сумата от 8700 лв. Пострадалата обсъдила предложението със своя съпруг и се съгласила, като идеята била да инвестират получените от него пари след пенсионирането му. Румен Р. и пострадалата се срещнали и тя му предала уговорената сума. Двамата подписали договор за нея, като в последствие станало ясно, че подсъдимият е посочил фалшив ЕГН и адрес. На 19 май 2014 г. подсъдимият поискал още 3000 лв. от пострадалата, като така тя трябвало да заплати своята част от разходите по добива. Парите били поискани и предадени чрез пощенски запис. По същата схема Румен Р. поискал сумата от 3000 лв. за закупуване на камион, и 940 лв. за извършването на ремонт на МПС-то.

След като пострадалата загубила доверие в Румен Р., разбрала, че е жертва на измама, а в последствие подала жалба в полицията.

Присъдата на Районен съд-Сливен подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев