Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Посегнаха на новия Стар бряст

снимка към новината
23.04.2017 / 13:59

Председателят на фондация „Старият бряст” Стефан Стефанов съобщи, че вандали са посегнали на наследника на Стария бряст. Припомняме, че фиданката бе засадена в Попската градинка преди време.

„Вероятно вандалският акт е станал на Великден, каза Стефанов. Както виждате, клоните на дръвчето са прекършени така, че то да не оцелее. Може би замисълът няма да се случи, защото все пак са останали няколко малки листенца, които ще помогнат дървото да оцелее. Каквото и да става, ние имаме достатъчно резервни фиданки, които са от семената на Стария бряст и носят гените на вековното дърво. Но не искаме да се борим срещу вандалите, не искаме да налиаме от пусто в празно, не искаме едните да трошат, а другите да възстановяват, искаме хората да искат нещата да се случат”.

Запитан дали не е възможно листата на финадката да са опадали сами заради периода на адаптация след засаждането в Попската градинка, Стефанов отговори: „Фиданката беше живяла на открито, беше свикнала с външната температура. Освен това тук се вижда как самите клонки са дърпани надолу, личи си по стъблото. Има цели клонки, които са скършени до долу. Това е направено от човешка ръка. Отворили са телената преграда отгоре, бръкнали са вътре. Дръвчето беше вързано към една пръчка, която поставихме, за да не може вятърът да го прекърши. Пръчката сега я няма. Но все пак фиданката е жива, има малки листенца, които са оцелели”.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев