Глобус ЕС

Удариха група за лихварство и рекет

снимка
15.04.2017 / 12:52

Повдигнати са обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи. Групата е задържана на 6 април 2017 г. в Сливен в хода на специализирана операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Двама от задържаните са многократно осъждани.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са пострадалите от силовите й действия свидетели, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и прибирали телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“, заедно с лихвите.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд е уважил искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима от участниците. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

Тя била ръководена от Йордан Божериков, с прякор Данчо Графа, а в нея участвали и Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев