Глобус ЕС

Великден

Възкресение Христово
16.04.2017 / 07:40

Това е един от най-големите християнски празници. Празник, който дава смисъл на вярата, любовта и живота. Неслучайно Христос се явява във време на безпътица, сриване на ценностите, морално и нравствено падение. Народът на Йерусалим го посреща няколко дни преди Великден с „Осанна” и постила пътя му с цветя и вяра. Тя става още по-силна след чудното Лазарово възкресение. Само дни остават, само една Страстна седмица, в която всичко ще се случи: тежката самота в Гетсиманската градина, Тайната вечеря, предателството на Юда, трите отричания от своя учител на апостол Петър, бягството на всички апостоли по света… „Разпни го”, крещи пак същият този избран от Господа еврейски народ. Римлянинът Пилат искал да запази Божия избраник, но отговорността му се сторила твърде голяма. Предал то на собствения му народ да го съди. „Измил си ръцете” и казал: „Невинен съм за смъртта на този праведник, мислете му вие”. Подарили свобода на разбойника Варава, а Бога изпратили на кръста. Но скоро прозрели Неговата невинност, истинската святост на кръста му, и мъченичеството на собствената Голгота.

Първи разбрали истината трите жени с мирото, дошли в неделята след Пасха до гроба на Христос. Те съзрели отместения камък и чули гласа на ангела, който им съобщил невероятната вест: „Христос възкресе от мъртвите”.

Народът вярва, че ако не е този ден, земята ще се сгромоляса в бездната и светът ще загине. На Велики четвъртък се боядисват яйцата /може и в събота/. Наричат се писани, шарени, перашки и др. Боядисват се рано сутрин, преди изгрев слънце, за да не се развалят. Ядат се до Спасовден – 40 дни след Възкресение. Първото боядисано яйце се поставя пред домашната икона, второто се носи на нива или лозе, а третото се оставя за великденската погача. Червеният цвят символизира не само Христовата кръв, но и живота, плодородието, обновлението. В преданието червеното яйце за първи път ритуално се осмисля от Мария Магдалена – тя първа отишла при празния гроб, първа видяла и възкръсналия Иисус. Когато тръгнала по света да разказва какво е видяла с очите си, отишла и в Рим. Подала на император Тиберий червено яйце и казала: „Христос возкресе”. А после разказала всичко, както си било – за чудесата, изцелението, Лазаровото възкресение, чудната приказка за Божията милост и изкуплението. Повярвал й Тиберий, наказал управителя си в Юдея Пилат, който могъл, но не спасил великия Бог, а Мария Магдалена провъзгласил за равна на апостолите и за първа вестителка на Христовото възкресение.

Великден се празнува три дни. Затова и трапезата във всеки дом трябва да е богата. Слага се обреден хляб – боговица, богова пита, яйченик, кравай с яйце, колак. Ястията са баница, мекици, кокошка с лук, създърма, старец, печен суджук. На трапезата се слага и агнешка, а ястията са най-различни – печено с ориз, с картофи, с магданоз. От дреболиите се прави супа.

На Великден имен ден празнуват Велик, Велика, Веле, Вели, Величко, Велина, Вичо, Възкресия, Паскал, Паско, и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев