Глобус ЕС

Прокуратурата погна…два моста

снимка
10.04.2017 / 12:31

Районна прокуратура-Сливен се самосезира и постанови извършване на проверка за състоянието на два пешеходни моста над река Асеновска, поради изключително лошото им техническо състояние и опасност за преминаващите. Във вторник прокуратурата постанови проверка, която да установи спазени ли са нормите на ЗУТ при изграждането и поддръжката на двата пешеходни моста над река Асеновска /мостът, намиращ се над хипермаркет в града, и този, разположен срещу сградата на НОИ/, с уточнението, че двете съоръжения са в изключително лошо техническо състояние. Проверката бе възложена за изпълнение на началника на Регионален отдел „НСК“- Сливен при РДНСК „Югоизточен район“, кмета на Община Сливен и началника на РУ-МВР-Сливен, със срок до 5 май.

Няколко часа след като стана ясно, че прокуратурата е разпоредила проверка, от общината съобщиха, че нейни експерти са извършили предварителна проверка на двете мостови съоръжения над река Асеновска, преди да бъде назначена компетентна комисия за щателен оглед и предписание.

„Огледите установиха, че и двете мостови съоръжения не са опасни в степен, която да застрашава живота и здравето на преминаващите”, каза инж. Снежана Кънева, началник на отдел "Сигурност и управление при кризи".

На две на места на моста срещу НОИ е констатирано наличие на малки участъци (с размери 15х1 см) с корозия върху рифеловата ламарина, част от горното строене на моста. Износеният профил на рифеловата ламарина не е намалил нейната дебелина и носеща способност.

Устоите на мостовото съоръжение срещу хипермакет „Кауфланд 2” са възстановени след природната стихия през февруари и март 2015 година. Към момента на предварителния оглед е констатирано, че има скъсани заварки между отделни елементи на рифеловата ламарина, липсват елементи от двата парапета, по всяка вероятност премахнати от недобросъвестни граждани. В този вид съоръжението не крие опасност за преминаващите. Разпоредено е на изпълнител да отстрани констатираните нарушения. Фирмата е започнала работа още във вторник.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев