Глобус ЕС

Цветница

икона на празника
09.04.2017 / 08:51

Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Иисус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. В града той влиза на магаре, а не на кон, както обикновено се отправяли бойците на война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на неговата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и оттук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните легенди на християнството. Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си, да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!”, се носели възгласи отвсякъде. Бил чуден и неповторим миг. Спомена за него църквата празнува от 3 век.

 

За народа Връбница е ден на цветята, младостта и раждането за живот. Хората ходят на църква с цветя и върбови клонки. Осветените в църквата цветя и клонки се носят в дома и се поставят пред иконата. На този ден се изпълнява ритуалът кумичене. Рано сутринта лазарките отиват на реката, с китки цветя, които пускат във водата. Чиято китка първа излезе най-напред, тя е кумицата, на нея се оказва най-голяма почит. Връзват се люлки, на които първо се люлее кумицата, а после и всички лазарки. На Връбница момите гадаят за женитба. Ако пуснатите в реката китки или залък хляб тръгнат бързо по водата, това е знак за скорошно задомяване. Ако останат на място, сватба не се предвижда.

 

На този ден имен ден празнуват Биляна, Божура, Босилка, Венета, Вероника, Виолета, Върбан, Гергина, Дафина, Детелина, Здравка, Иглика, Калина, Камелия, Маргарита, Цветана, Явор, Ясен и всички с имена на растения, храсти и цветя.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев