Глобус ЕС

Лазаровден

икона на празника
08.04.2017 / 09:02

В последната събота преди Страстната неделя църквата почита паметта на Свети Лазар от Витания, когото Иисус Христос възкресил четири дни след смъртта му. Когато Иисус научил, че приятелят му Лазар е тежко болен, веднага се отправил към дома му. Но там намерил само оплакващите близки. Лазар вече бил погребан. Сестрите му Марта и Мария упрекнали Божия син. „Господи, ако беше ти тук, нямаше да умре брат ми. Но и сега знам, че ако поискаш от Бог, ще ти го даде”, казала Марта.

Може би точно затова е трябвало да умре Лазар – за да се види чрез него от всички силата на Иисус. Когато отишъл на гроба на приятеля си, той изрекъл три пъти: „Лазаре, стани!” И Лазар веднага излязъл, завит с платно на ръцете и нозете и с кърпа на лицето. „Жив е!”, извикали всички и ако до този момент никой не вярвал в божествената сила на Христос, вече не останали никакви съмнения. Възкресеният Лазар живял още тридесет години в пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион в Кипър.

Народът смята, че Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите. Този ден е и празник на момичетата, които, след като лазаруват, придобиват нов социален статут – могат да се момеят публично, да имат любим. Подевките /момичета на 13-14 години/ се подготвят за лазаруване от средата на великденския пост. Разучават лазарски песни и игри, избират си водачка. Пременени и накичени с цветя и венци, лазарките тръгват по групи от дома на водачката и обикалят къщите от обед на Лазаровден до обед на Връбница. Когато влязат в дома, пеят песни за всеки член от семейството. Домакините пък им подаряват бели яйца, брашно и мас. На места лазарките изпълняват и песни за дъжд от обичая „пеперуда”. Ритуалният танц на лазарките се нарича буенек – буйно несключено хоро, чиято основна идея е женитбата.

На този ден имен ден празнуват хората с имена Лазар, Лазарина и техните производни Лазарин, Лазе, Лале, Лало, Лачо, Лала, Лаза, Лалуша и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев