Глобус ЕС

Крепост Туида посрещна чуждестранни гости

снимка от събитието
02.04.2017 / 11:41

Крепост Туида отвори врати за група делегати, представители на Италия, Полша, Румъния, Турция и България. Групата бе съставена от деца и учители, участващи в европейски проект по Програма „Еразъм+” "Не на дискриминацията и социалната изолация 2016-2018 г. Посещението на Туида бе част от програмата, изготвена по повод пребиваването на участниците в Сливен.

За посещението на групата в крепост Туида бе изработена и осъществена специална програма, свързана с целите на проекта. Пред участниците бяха представени разнообразни беседи за историята на крепостта, традиции, обичаи, демонстрации на занаяти и други елементи от бита на българите. Особен интерес имаше към средновековните игри, с които екипът на крепостта занимаваше децата през времето за отдих. Уредена бе и експозиция на изделия, свързани с пролетните празници – кукерски маски, мартеници и др. Бяха организирани работилници за изработване на мартеници. Всички участници с интерес изслушаха легендите за белия и червения конец и изработиха мартенички, които да отнесат вкъщи.

"Надяваме се нашите гости днес да запазят един слънчев спомен от Туида и Сливен в сърцата си", каза ръководителят на Туида Мая Иванова.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев