Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Кои избрахме?

Десислава Танева
02.04.2017 / 17:16

Преференциите, които са си почти чист мажоритарен вот, проработиха и в Сливен, и донесоха някои изненади. /За тези, които се съмняват – мажоритарен не идва от мажоретки. Иначе и в нашата област жени не липсват в преференциалното гласуване! Справка – Галя Захариева и Мария Белова – ГЕРБ, д-р Събина Петканска - БСП…/

Люта, както никога досега, бе преференциалната битка в БСП. Билбордове и плакати на една от кандидатките за парламента, местна хубавица, красяха града и някои сайтове през цялата кампания. Част от мераклиите за парламента си имаха свои предизборни щабове и денонощно работеха в името на заветната цел. От София тук дойде пиар, който май повече навреди на кампанията, отколкото да помогне, създавайки предизборен клип, разсмял цяла България.

Въпреки жестоката преференциална битка обаче, този път стогодишната партия размисли и правилно предпочете бившия кмет Кольо Милев пред Деян Дечев. Че две години в парламента какво направи, освен да опира снага до небето като върви по сливенските улици? Милев за 4 години направи доста неща в съсипания разоран Сливен. И те се виждат. Да сте видели какво е сторил като депутат, а и не само като депутат, Деян Дечев? Ще кажат някои негови подръжници – ама той е млад! Да, но не се развива нещо младокът!

И ГЕРБ повториха избора си преди две години и нещо. Освен Танева, в Парламента влиза пак Захариева. И там феноменът 11/11 може да си каже думата и за столицата да замине един продавач на плодове и зеленчуци, ако Танева отново стане министър, както се очаква.

Очакванията на Марешки и неговата „Воля” за добър резултат в Сливен не се оправдаха. Листата му не успя да събере дори 4 процента в областта. Дали защото в нея имаше предимно чужди за сливенци лица, или сливенци загърбиха евтините бензин и лекарства, можем само да гадаем.

Десните също се провалиха. С гръм и трясък, съвсем очаквано, казват едни. Хората не ги разбраха, казват пък други. Всъщност в листите на всички десни имаше читави хора. Хора, които Сливен познава и уважава. Имаше и „парашутисти”, но не това е важното. Важното е, че десните избраха да се разделят, да се явят на изборите с различни политически формации, и съвсем логично, претърпяха неуспех. Обединени, щяха да успеят.

Обединените патриоти, тройно обединените, успяха да вземат пак един мандат в Сливен. Дали преференциалната борба по време на кампанията, или театърът на границата в деня преди вота им изигра лоша шега, ще покажат анализите след време.

Местановата партия успя да дръпне над 2 процента от вота в областта, но остана извън парламента. При ДПС нещата изглеждаха що-годе добре с техните над 5 процента гласове.

А иначе, изборният ден, странно или не, протече учудващо спокойно. За разлика от друг път, през целия 26 март в РИК-Сливен постъпиха едва 2-3 жалби. Едната бе за неправомерна агитация в секция, но тя бе отхвърлена, след като членове на РИК извършиха проверка на място, а членовете на секцията отрекоха някой да е агитирал там за каквото и да е. Друга жалба бе от членове на секция в квартал „Речица”, които се оплакаха в РИК от поведението на своя председател. Председателят се държал арогантно и не допускал в секцията застъпници и наблюдатели. РИК извърши проверка и помоли в секцията да се спазва добрият тон.

Възрастен мъж почина в Сливен при предаването на изборните книжа в зала "Васил Левски". Починалият е на 82 години, от с. Гавраилово. Той се почувствал зле при предаването на протоколите и бюлетините от изборите. На мястото почти веднага пристигнала линейка, която била извикана по друг повод. Тя откарала мъжа в Областната болница, но лекарите не успели да се преборят за живота му. Според първоначални данни, причина за смъртта му е масивен инфаркт.

Какво беше положението в ромските секции? Квартал „Надежда” гласува в Шесто училище, в секции 113-120. ДПС печели вота на ромските избиратели с общо 790 гласа. ГЕРБ за първи път има повече гласове от БСП в ромския квартал и събира 689 гласа, при 545 за „БСП за България”. В ромските секции ДОСТ има 28 гласа.

Общо 348 полицейски служители и пожарникари отговаряха за реда и спокойствието в изборния ден. Охраната на изборните помещения през нощта преди изборите протече нормално. В 7 часа в неделя секционните помещения и съдържащите се в тях материали бяха предадени на РИК и СИК. 7 удостоверения за гласуване бяха издадени в изборния ден от сектор „Български документи за самоличност” - 5 в Сливен и 2 в Котел. От 21 до 26 март бяха издадени общо 26 удостоверения на български граждани, които да упражнят правото си на глас - 15 в Сливен, 7 в Котел, 3 в Нова Загора и 1 в Твърдица. В 20,45 часа на 26 март всички избирателни секции в региона бяха приключили работа. Охраната от служители на ОДМВР-Сливен продължи до предаването на изборните материали в РИК и тяхното транспортиране до ЦИК.

И така, в 44-я парламент от Сливенска област влизат: Десислава Танева и Галя Захариева от ГЕРБ, Таско Ерменков и Кольо Милев от „БСП за България”, Петър Петров от „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО”. Шестият депутат е все още неизвестен. Дали ще бъде водачът на листата на „Воля” Гергана Стефанова или Янко Янков от ДПС, ще разберем тези дни.

Говори се, че Гергана Стефанова от „Воля”, бизнесдама от Карнобат, би следвало да стане депутат от 21-ви МИР-Сливен. А вероятно тя няма да влезе от Сливен, а от Бургас, където също бе водач на листата на „Воля”. Остава обаче да изчисти казуса, че е членувала в две партии, което е недопустимо според закона. Явно пак съдът ще казва кой става за депутат, и кой – не.

Още снимки от новината

Галя Захариева
Таско Ерменков
Петър Петров

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев