Глобус ЕС

Днес е един от най-големите празници! Каквото правите сега, това ще ви чака през цялата година

икона на празника
25.03.2017 / 09:30

Днес православната църква отбеляза Благовещение. Благовест е българска разновидност на гръцкото име Евангел, което значи блага вест.

Каквото правите на Благовещение, това ще правите през цялата година. Поради това на Благовец се яде, празнува, броят се пари.

На Благовец е необходимо да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари.

На Благовещение не се работи.

Ако някъде има заровено съкровище, на Благовец през нощта над него се издига син пламък.

На Благовещение на трапезата е необходимо задължително да имате риба.

В България празникът се свързва по-често с пристигането на пролетта и поради това на този ден задължително се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Освен това е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обичайно се приготвя рибник — риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често в такъв случай се дупчат ушите на малките момиченца . По време на деня всяка отрова губи силата си.

Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По тази причина жените не докосват игли, куки или конци. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба.

Празнуват всички с имената Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина и Ванга.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев