Глобус ЕС

Вяла кампания

Избори 2017 г.
12.03.2017 / 12:09

Като че ли не идват важни избори – петнайсетина дни до 26 март, а в Сливен не се усеща какво ще има на тази дата. Партиите този път не предпочетоха концертите, които колкото и да са пропагандни, са си празник за опустошената душа на избирателя.

И залегнаха партиите на преференциалния вот. На предишните парламентарни избори ГЕРБ буквално забрани на своите членове и симпатизанти да зачертават още едно квадратче в бюлетината. Този път обаче и тази партия посегна към преференциите. И всеки кандидат с номера си тръгна към избирателя, едва ли не лично да му обещава благини.

БСП пък вече има опит от предишните избори, когато нейните избиратели пробваха преференцията. И сега пак ще има феномени от сорта на 15/15. Всеки кандидат, получил личен номер в бюлетината, съвпадащ с номера на партията, пак ще е печеливш. Което понякога си е доста комедийно – партията го сложила назад заради куп причини, но принципът „номерът е в номера” го прави фаворит.

Този път играта с номерата изигра малък номер и на бившия кмет на Сливен Кольо Милев. Партията го беше сложила под номер 10 в преференциите, но дни преди жребия за номерата на партиите, БСП разместила Милев и той се придвижи с един номер напред - стана 9-и. Ако не бе това партийно разместване с номер 10, Милев щеше да улучи десетката от раз. Остава сега той да докаже, че дали 9 или 10, за него няма значение.

А сега какво става? Отива кандидатът Иван при баба Пена и я увещава да гласува за него, като й посочва точно кои номера в бюлетината да зачеркне. Баба Пена обаче, нали си е пряма, казва, че вече е обещала на другия кандидат Гошо, че ще гласува за него. И започва кандидатът Иван да приказва срещу кандидата Гошо. А уж са от една партия, която на всичкото отгоре ги е посочила за кандидат-депутати?!

Естествено, преференциалният вот си е демократичен за избирателя, но е убийствен за партиите. Той ги съсипва, защото настройва хората един срещу друг. И то кои хора – посочените като достойни да бъдат депутати! Посочени от партията.

Ако обаче това е начинът за справяне с партиите /у нас те са обидно много/, приветстваме въвеждането на преференциалния вот!

Иначе предизборната кампания си е вяла. Преференциална.

Добрин Добрев

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев