Глобус ЕС

Богата програма за 3 март

Община Сливен
02.03.2017 / 16:47

Програмата на община Сливен за честването на Националния празник започна на 1 март с проява на Регионалния исторически музей. Там бе представен юбилейният вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“ – издание на музея и Държавния архив в Сливен. Автори на юбилейното издание са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от архива. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева.

На 2 март по бул. „Цар Освободител“ премина шествие на първокласниците от сливенските училища, водено от Военния духов оркестър. Маршрутът завърши на пл. „Хаджи Димитър“, където се състоя ритуал „Клетва на първокласника“. Клетвата е по текст на Ники Комедвенска. Събитието се организира по инициатива на Основно училище „Д-р Иван Селимински“ и Регионалното управление на образованието /РУО/ – Сливен. По-късно през деня в Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ се проведе „Урок по родолюбие“, с участието на ученици от Основно училище „Христо Ботев“. Вечерта в зала „Сливен“ се състоя празничен концерт, посветен на националния празник. В него участваха смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ с диригент - акад. Методий Григоров, изпълнители от детски градини, детски танцови състави, и гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян.

На 3 март /петък/ от 10.15 ч., по бул. „Цар Освободител“ ще се състои празнично шествие с участието на ученици от сливенските училища. Началото на маршрута е от градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител“, до пл. „Хаджи Димитър“. Шествието ще бъде водено от гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. В 11 ч. на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне церемония по издигане на националното знаме на Република България. Приветствено слово по повод Националния празник ще произнесе кметът на Сливен Стефан Радев. Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Сливенска епархия. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Честването на националния празник ще завърши с 53-та лекоатлетическа щафета „Освободител”, която ще започне в 12 часа. Стартът и финалът ще са пред сградата на съда. Награждаването на победителите ще е на пл. „Хаджи Димитър“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев