Глобус ЕС

Умен диван се прави в Сливен

снимка към новината
25.02.2017 / 16:55

Умният диван ще се произвежда в сливенската фирма "Начеви". Самото производство ще започне през 2018 година, съобщи Тодор Начев, съсобственик на фирмата. Диванът ще се произвежда по проект "Повишаване иновационната дейност на СД "Начеви-90-сие" в областта на мехатрониката чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел - "умен диван"". Системата може да интегрира практически всичко във вашия дом - от озвучителната техника и домашното кино до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входните врати, както и поливната система в градината, каза Тодор Начев.

Самият диван може да се отоплява. За първи път в света обаче се въвежда и охлаждане. Това беше голямо предизвикателство пред инженерите от техническия университет, тъй като по принцип охлаждането изисква шум. Те обаче се справиха перфектно и сега системата е абсолютно безшумна, заяви Иван Начев, който е вторият съсобственик на мебелната фирма. Самата система е лесна за монтаж, тя е безжична и не налага ремонтни дейности, обясниха специалистите. Самото производство ще бъде поверено на научен екип от сливенския филиал на Техническия университет в София.

Предвижда се един подобен диван да струва между 2 000 и 4 000 лева. Възможно е цената да бъде и по-голяма, в зависимост от изискванията на клиента. Планираме масирана рекламна кампания и участие в международни търговски изложения, обясниха собствениците на фирмата, която е реализирала европейския проект на стойност 1,6 милиона лева, като 998 000 лева е европейското финансиране, а националното съфинансиране е 149 000 лева. По проекта ще бъдат закупени и различни видове машини за мебелното производство, както и специализиран софтуер за умния диван.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев