Глобус ЕС

Къде е заровено кучето?

Доберманът Джеймс
22.02.2017 / 13:18

Имахме куче. Доберман, Джеймс. Красив, с родословно европейско дърво. Вярно, тази порода псета не гледат хубаво, но са прекрасни семейни домашни любимци, а Джеймс беше много добър. Синът ни, тогава студент, доведе кученцето за десетина дни, докато щял да ходи на ски в Банско. И тези десет дни станаха повече от десет години. Привързахме се към Добермана, беше истински пазач, но познаваше всички съседи и беше техен приятел. А на мен май ми и помогна – пострадах от дискова херния и се наложи да лежа вкъщи два месеца. Кучето издебваше да легна и плътно слагаше гърба си до моя. Така всеки ден, докато се оправих, сиреч – изправих. Е, как да не го обичаш това домашно животно! Години наред приятели и познати питаха „Какво прави вашето хубаво куче?”

В началото, когато отидох да му плащам таксата от 20 лв. в данъчното, тогава тази такса беше към държавата, написаха в касовата бележка – „Добрин Добрев – куче.” Обещах, че повече няма да плащам данък куче, след като държавата ме нарича „куче”, но пък следващата година този данък отиде към общината. Е, там написаха само името ми срещу сумата от 20 лв. – без да ме обявяват пак за куче. Пропускам факта, че когато платих на държавата данък куче, служителката каза, че съм единствения в Сливен, който брои 20 лева. В общината пък плащащите данък куче бяхме вече трима.- за една година. А в Сливен има поне 300 домашни любимеца.

Дотук с добрата и веселата част на това четиво. През 2009 г. Доберманът се разболя, последва операция в Стара Загора, където лекарите констатираха неспасяемото заболяване - цироза. Три месеца се мъчи животинчето и умря в ръцете не съпругата ми, към която той силно беше привързан. А и тя към него и много тежко изживя смъртта му. Погребахме то в общинските гробища, където има алея за погребения на домашни любимци - кучета и котки.

Оттогава насам, от време-навреме получавах някакви покани да плащам данък на Добермана, но нали е умрял – така и не плащах. Докато в края на миналата година от общинската данъчна служба много настояха да платя. Шефът на данъчното Методи Лаков ме посъветваха да донеса документ, от който е видно, че кучето е умряло през 2009 г. Личният ветеринарен лекар на Добермана издаде служебна бележка за смъртта на кучето. После обаче някаква чиновничка не признала служебната бележка и ми написаха пак писмо – вече акт - искат да платя данъка от 2011 до 2013 г. – иначе ще ме дадат на съдия изпълнител. Бях готов да платя някакви си 60—70 лв. и да приключа с тази нелепа история, но те пък поискаха още пари. И дали после безпристрастният компютър на данъчното няма да каже, че след както съм платил за тия години данък, значи признавам, че кучето още е живо?! И да продължат всяка година да ми искат, а след като отида там, откъдето никой не се е върнал, да плащат деца, внуци, правнуци?

Ядосах се на този сливенски бюрократичен похват и подадох жалба до Административния съд срещу дирекцията „Местни данъци и такси”. След две заседания, на които лично присъствах без адвокат, за разлика от общината, която беше си наела защитник/!/. В съда попитах – аз ли да доказвам, че кучето е умряло или общината ще доказва, че кучето е живо? След месец Административният съд излезе с решение, с което отмени акта за мои задължения, наложен ми от общинската данъчна служба.

Данъчният директор Лаков сигурно е прав, като казва, че доста нормативни документи – закони, наредби, правилници - си противоречат в ущърб на гражданите. Вярвам, че е така, но нали работата на държавния служител е да алармира законодателите за тези пречещи нормативи, а не да опъва нервите на гражданите! Изобщо, да ти се отще да плащаш данъци.

Сега общинската данъчна служба може да обжалва решението на Административния съд в Сливен пред ВАС. Нека! Щом иска резилът да е пълен, да го направи, за да видят и върховните софийски съдии как се иска данък за умряло куче! Да не говоря колко време и този съд ще загуби заради едно умряло куче и… един умрял акт!

Изобщо, умряла работа,съчинена от живата бюрокрация.

Добрин Добрев, журналист и кучкар

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев