Глобус ЕС

Свети Теодор Тирон – 17 февруари

Свети Теодор Тирон
17.02.2017 / 07:13

На този ден църквата почита паметта на свети великомъченик Теодор Тирон, млад воин от Мала Азия, загинал мъченически за вярата си в Христа в началото на ІV в.

Когато император Максимиан започнал гонение срещу християните, Теодор бил принуждаван като християнин също да принесе жертва на езическите богове, но той на всеослушание изповядал своята вяра в Христа и отказал да участва в езическото жертвоприношение. Тогава го осъдили на изгаряне. След като се прекръстил, светият воин сам мъжествено влязъл в огъня и с молитва и славословие предал душата си на Бога.

Петдесет години след кончината на св. Теодор император Юлиян Отстъпник, от ненавист към християните и знаейки, че през Първата седмица на светата Четиридесетница те пазят строг пост, поискал да се подиграе с тях и заповядал на Константинополския управител да поръси с идоложертвена кръв всички хранителни продукти на градския пазар. Повелението на императора било изпълнено, но делото не се увенчало с успех. За да не допусне светия пост да бъде осквернен, Господ пратил знамение: св. Теодор Тирон се явил на сън на Константинополския патриарх Евдоксий и му наредил рано сутринта на първия ден от Великия пост да забрани на вярващите да купуват осквернена с идолска кръв храна от пазара, а който нямал хранителни запаси, да си свари коливо (варена пшеница с мед). След това цяла седмица християните се хранели с коливо и така се опазили от оскверняване.

И до днес Църквата възпоменава това славно събитие. В петъка на Първата неделя на Великия пост в края на Преждеосвещената литургия (след заамвонната молитва), е положено да се извършва молебен канон на св. Теодор, когато се благославя и коливото в негова чест.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев