Глобус ЕС

Свети Власий – 11 февруари

Свети Власий
11.02.2017 / 08:59

Великомъченик Власий бил епископ на гр. Савестия, Кападокия. Когато започнало тежкото за християните време, избягал в една пещера в планината Аргиос. Там се отдал на пост и молитви. Редом с него живеели диви зверове, но с нищо не заплашвали светеца. В пещерата пристигали болни хора и животни от близо и далече и той не всички помагал. Мълвата за светеца се носела надалеч.

Гоненията срещу християните при императорите Диоклециан и Ликиний не го подминали. Три пъти го призовавали на съд да се откаже от своя Бог и да се поклони на идолите. Изтезавали тялото му, но душата му била силна. Кръвта, която капела от раните му, лекувала народа и му давала вяра. Когато го завели при езеро, за да покаже магията на вярата си, той тръгнал по водата точно както преди години това бил сторил Христос. 68 императорски войници тръгнали след него, но идолите не им помогнали. Издавили се до един, а Власий излязъл на брега и приел смъртта като награда.

С времето започнали да почитат светеца като покровител на домашния добитък. Народният празник се нарича Влас. Той е в чест на светеца и за предпазване на добитъка от болестта влас. Според вярванията, тя се предизвиква от невидим зъл дух, който прониква в червата на воловете и причинява смъртта им.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев