Глобус ЕС

Свети Харалампий – 10 февруари

Свети Харалампий
10.02.2017 / 08:57

Свети Харалампий живял през 2 в. и дълги години бил епископ на град Магнезия в Тесалия. Имал голямо влияние сред хората, особено се прочул при възкресяването на един мъртвец. Самата императорска дъщеря му имала доверие, повярвала в християнския бог и изпочупила римските идоли. Инквизитор на светеца станал император Септимий Север. За да се откаже от вярата си, подложили светеца на страшни мъки, кожата му от гърба смъкнали, а мъченикът все издържал и се молел за душите на палачите си. Като го гледали, много хора приели вярата, която дава такава сила. Инквизиторите мъчели новопокръстените, а Харалампий чудодейно церял раните им. Все повече народ вярвал на светеца и вървял след него. Тогава императорът издал присъдата – посичане с меч. Свети Харалампий умрял с молитва и вяра миг преди мечът на палача да се стовари отгоре му. Годината била 198, светецът бил на 113 години. Самата императорска дъщеря го погребала, а главата му и до днес се пази в манастира на Свети Стефан н Тесалия.

Народът вярва, че светецът може да донесе избавление от всяко зло. Предпазва от световни смутове, наводнения, земетръс, нападения от други народи, от огън и меч, град, внезапна смърт. Житието представя светеца като лечител на болести и рани, а хората вярват, че той е господар на всички болести и го почитат особено заради най-страшната от тях – чумата. Затова и празникът му е известен като Чуминден. Казват, че когато чумата се родила на Атанасовден, започнала да скита и да мори с острата си коса. И сред хората щял да настъпи пълен мор, ако не бил Свети Харалампий да я залови и да я окове в девет вериги.

Свети Харалампий е покровител на меда и пчеларите. Пече се пита и се прави освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр, го носи в църквата, а свещеникът чете молитва на специална литургия. С този мед се яде от питата, чупи се за здраве, а меда се ползва като цяр.

Имен ден празнуват Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев