Глобус ЕС

Какво се случи през 2016 година?

В края на септември за втори път се проведе "Фестивалът на 100-те войводи"
01.02.2017 / 17:02

/продължение/

Септември

През месеца в зала „Май” се проведе и публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен. Близо два часа продължиха бурните дебати по плана. Кметът Радев призова всички да намерят път към обща воля Сливен да бъде изведен от тежкото финансово състояние. Стана ясно, че в началото на септември ще се проведе среща с финансовия министър, на която ще бъдат обсъдени допълнителните мерки по Плана, а след това той ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет.

Общинските съветници гласуваха намаляването на капацитета на звено „Домашен помощник” към Домашен социален патронаж. Данъкът за таксита стана 400 лв.

Стана ясно, че общинската администрация уточнява последните подробности от плана за въвеждането на „синя зона” в Сливен.

Кметът обеща, че зала „Сливен” ще бъде довършена, въпреки недоимъка на финансови средства. Парите за ремонта ще дойдат от реализираната облигационна емисия, каза още той. И допълни, че ремонтните дейности по залата трябва да приключат до Димитровден.

Над 37 екипажа взеха участие в 36-то рали „Сливен”. Автомобилната надпревара бе четвърти кръг от националния рали шампионат и пети кръг от Балканската зона за европейския трофей.

В началото на месеца стана ясно, че 14-годишна циганка от Сливен е родила сиамски близнаци. Бебетата бяха преместени в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, а лекарите там поеха грижите за тях. Медиците съобщиха, че децата имат самостоятелни вътрешни органи, но са с общ таз. Свикан бе и консилиум по случая.

На 13 септември в Художествената галерия в Сливен бе открита изложбата „Робинзон от Сливен”, посветена на 200 години от рождението на първия български художник с академично образование Димитър Добрович. В експозицията бяха представени творби на Добрович, част от фонда на галерията. Бе представен и луксозен каталог, включващ негови картини, които се съхраняват в сливенската галерия.

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети Сливен и разгледа крепостта Туида и сградата на първата държавна текстилна фабрика на Балканите.

Пламен Стайков и Давид Кварацхелия с „Мицубиши Лансър Ево 9” спечелиха рали „Сливен 2016”. На втора позиция остана екипажът Рашид Ал Кетби и Карина Хеперле, а на трето – Мартин Сурилов и Здравко Здравков.

Прокуратурата скочи срещу забраната за движение на каруци в града. Според прокуратурата, чл.47, ал.1 от Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен, в който е включена забраната, противоречи на чл.35, ал.1 от Конституцията, според който всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели и т.н. Общината пък заяви, че ще защитава докрай забраната за движение на каруците. Първото заседание на Административния съд по казуса бе насрочено за 12 октомври.

Общината поиска допълнителни средства от МРРБ за строително-ремонтни дейности, с които изцяло да приключи водния цикъл на града. Поисканата сума от над 1,5 млн. лв. бе за изпълнение на реконструкция на проблемни участъци по различни способи, главно по бул. „Цар Симеон”, както и за осъществяване на строителен и авторски надзор за строежа.

Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата разгледа и прие проекта за въвеждане на „Синя зона” в Сливен. Комисията взе и решение проектът да бъде внесен за гласуване на сесия на Общинския съвет, като паралелно с това се разгледат и съгласуват изготвените планове за организация на движението.

Есенният театрален салон отново събра почитателите на драматичното изкуство и представи едни от най-добрите български постановки на сливенска сцена. Дванадесетото издание на форума представи шест представления от топ листата на театралната продукция у нас през последния сезон.

40 нови лични асистенти бяха назначени по проект „Подкрепа и разширяване на дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на Звено за социални услуги „Домашен помощник” към Домашен социален патронаж-Сливен”. Бе увеличена и почасовата заетост на личните асистенти.

Кметът откри нова площадка за стрийт фитнес, която се намира на бул. „Панайот Хитов”, след Дома за стари хора.

Стана ясен носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”. Обществената комисия за избор на носителя определи Ефимия Павлова, директор на Кукления театър.

През месеца отново се заговори за санирането в града. Кметът Радев заяви, че се надява до края на годината да приключат всички процедури и да бъде обявен избор на изпълнител за саниране на първите блокове. Радев допълни, че са заварили процедура за избор на изпълнители за енергийно обследване и изготвяне на паспорти, по която офертите стояли неотворени в пликове на едно бюро. Той увери, че администрацията продължава усилена работа по подготовка на всички процедури.

Стана ясно, че на президентските избори в общината ще има 183 избирателни секции, от които 127 в Сливен, а останалите 56 – в населените места на общината.

Общината изпрати писмо до Министерството на културата, с което настоява да бъдат отпуснати по десет щатни бройки за Ансамбъла за народни песни и танци и за Симфоничния оркестър. Предвидена бе и среща с ресорен заместник-министър по проблема, тъй като на места са били отпуснати такива щатни бройки. Кметът Радев заяви, че ако има финансиране от държавата, то ще облекчи общината и ще помогне за запазването на двете формации. Той бе категоричен обаче, че намаление на съставите трябва да има, независимо откъде идва финансирането.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри учебната година в училището към сливенския затвор. Средно училище „Аргира Жечкова” съществува от 1972 година.

Ловно-рибарското дружество в Сливен стана на 120 години. В програмата за отбелязване на юбилея бяха включени редица прояви, като изложба с ловни трофеи, тържествено отбелязване на годишнината, връчване на награди на заслужили членове на дружеството, концерт и др. Председател на дружеството е ген. Кольо Милев.

За втори път в Сливен се проведе „Фестивалът на стоте войводи”. На централната алея в градската градина бяха разположени 30 шатри, част от кампанията „Подкрепяме българското” на земеделското министерство, които предлагаха продукция на местни производители. През двата дни на фестивала имаше концерти на известни изпълнители и сливенски самодейни състави. Акцент бе и участието на Ути Бъчваров, който излезе от къщата на Биг брадър специално за сливенския фестивал.

На 29 септември Общинският съвет прие с пълно единодушие Наредбата за условията и реда за платено и безплатно почасово паркиране на моторни превозни средства. Наредбата регламентира режима и контрола на платеното паркиране, посочени са принудителните административни мерки в зоната и административно-наказателните разпоредби. Стана ясно, че за зоната ще отговаря общинско предприятие, а необходимите средства за въвеждането на зоната ще са около 600 000 лв.

Октомври

Месецът започна с новината, че всички незаконни гаражи, които влизат в обхвата на бъдещата „Синя зона”, ще бъдат премахнати. Предвижда се мярката да обхване както ламаринените, така и бетонните и всички други видове гаражи. От общината съобщиха, че започват дискусия и за гаражите извън центъра.

Наторяване с птичи тор стана причина за остра и неприятна миризма, която обхвана Сливен за няколко дни. Стана ясно, че с птича тор се наторяват 400 дка черешова градина, в района на Краставо поле, западно от града. На място бяха изпратени специалисти, които да извършат проверка. От самата фирма, собственик на градината, изпратиха до медиите извинително писмо, в което увериха, че всички дейности по наторяването са извършени съгласно европейските норми.

От общината съобщиха, че работят за въвеждането на електронна система за прием на деца в детските ясли и градини, и в първи клас. Целта бе новата система да започне да работи от новата календарна година.

Започна прием на заявления от кандидат-потребители за ползване на социалната услуга „Обществена трапезария”. Проектът предвиждаше ежедневно осигуряване на топъл обяд на 3000 души от общината от ноември 2016 г. до края на април 2017 г.

Стана ясно, че и през 2016 г. няма да има носител на наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински”. Причината бе, че в комисията за избор не е постъпило нито едно предложение за носител. Последният носител на тази награда бе историкът Мери Радева, тя получи наградата през 2014 г.

100 години от битката при Каймак-Чалан бяха отбелязани в Сливен. Програмата включваше панихида в памет на загиналите в битката, официална церемония пред паметника на Седми конен полк „Орлето”, факелно шествие.

Първа копка на строителството на сграда в кв. „Надежда” бе направена през месеца. В сградата ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център. Дейностите са по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Административният съд даде ход на делото за оспорване решението на Общинския съвет за Наредбата за обществения ред, в частта й за движение на ППС с животинска тяга на територията на града. След като изслуша и двете страни по делото, съдът реши да се произнесе с решение по казуса в 30-дневен срок.

Председателят на фондация „Милосърдие” Камелия Грозева бе определена за носител на награда „Милосърдие”. За носител на стопанската награда на общината „Добри Желязков” бе определен бизнесменът Иван Начев.

Националният омбудсман Мая Манолова спешно дойде в Сливен, за да направи внезапна проверка в интерната в село Драгоданово. Манолова заяви, че специализираните възпитателни интернати за деца с леки простъпки трябва да бъдат закрити възможно най-бързо. Проверката на екипа на омбудсмана показа, че в интерната условията продължават да са лоши – децата нямат лични пари, храната не им достига, материално-техническата база е занемарена, има нови случаи на сексуално насилие и др. Манолова съобщи още, че организира широка обществена дискусия и ще настоява закриването на интернатите да стане преди влизането в сила на Закона за детското правосъдие.

Общината информира, че изпълнява проекти за над 32 млн. лв. Проектите са по всички оперативни програми, които се изпълняват в момента. Казаха още, че тече оценяването на Инвестиционната програма на общината, която включва проект за интегриран градски транспорт, за подобряване на образователната инфраструктура с ремонт на четири детски градини, за подобряване на градската среда – благоустрояване на поречието на река Асеновска и квартал „Република”. Тече подготовката и на последните два проекта по Инвестиционната програма – за предоставяне на социални услуги в два обекта – Център за временно настаняване на бездомни лица и Кризисен център за жертви на домашно насилие.

Дискусия „Чудесата на Сливен” се проведе през месеца. Тя бе част от кампанията „Чудесата на България”, организирана от вестник „Стандарт”. В проявата участваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, представители на културното министерство, проф. д-р Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, археологът проф. Николай Овчаров, експерти и др. Акцент на форума бе превръщането на фабриката на Добри Желязков в исторически музей с експозиции за Възраждането и историята на хайдушкото движение у нас.

Общината изготви и подаде проект за изграждане на компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци. Стойността на проекта е 4,3 млн. лв. Теренът, върху който трябва да бъде изградена инсталацията, е в промишлената зона, зад завод „Динамо”. Инсталацията ще преработва треви, храсти, клони, отпадъци от зеленчукови борси и др.

Продължиха инициативите за събиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. Бяха одобрени различни акции, концерти, създадена бе страница в социалната мрежа Фейсбук, на която се публикуваха всички новини, свързани с благотворителната кампания.

В края на месеца бе отбелязан празникът на града – Димитровден. За тържествата в Сливен дойдоха делегации от побратимени градове и много други официални гости. Денят започна с празнична литургия, отслужена от митрополит Йоаникий. В къща-музей „Добри Чинтулов” се състоя церемонията по вписването на името на годишния носител на наградата „Добри Чинтулов”. Кметът Стефан Радев награди отличените със званието „Почетен гражданин на Сливен” – Ефимия Павлова и Деньо Денев, по време на тържествената сесия на Общинския съвет. Ден по-рано, на тържествен концерт в театъра бяха наградени носителите на годишните награди на общината. Ефимия Павлова получи наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, Иван Начев – стопанската награда „Добри Желязков”, а Камелия Грозева – награда „Милосърдие”. Празникът продължи с тържествен концерт и заря.

Спортното министерство отпусна 630 000 лв. за строежа на залата за борба на Станка Златева. Залата ще бъде изградена в парк „Юнак” и ще се ползва за тренировки по борба. Залата ще е едноетажна, ще има два тепиха, две съблекални, офиси и др. Министър Красен Кралев, който дойде в Сливен, за да съобщи новината, каза още, че се надява до 6 месеца залата да бъде готова.

С благоприятен изход за общината приключи делото за сметоизвозване, заведено в Арбитражния съд от консорциум „ЛТБ България ХГ”. Така общината избегна плащането на 5 млн. лв., част от поискано обезщетение за пропуснати ползи от неоснователно едностранно прекратяване на договора за сметоизвозването. Припомняме, че общината сключи договор с консорциума през ноември 2007 г. за срок от 15 години. Договорът бе прекратен през май 2012 г. поради пропуски в работата по сметосъбирането и почистването на града, заради което дружеството заведе дело в Арбитражния съд за пропуснати ползи в размер на 5 млн. лв. През април 2016 г. общината направи възражение, което бе прието за основателно от арбитража и делото бе прекратено.

Ноември

Месецът започна с хубавата новина, че са осигурени пари за кръговото кръстовище на „Розова градина”. Правителството отпусна 4 млн. лв. на Сливен – от тях 3 млн. лв. за „Розова градина” и 1 млн. лв. за ремонт на улици в общината. По-късно през месеца бе представен и идейният проект за кръговото движение в центъра на града.

Стана ясно, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е една от пилотните болници в страната, въвели система за пръстов идентификатор.

Започна раздаването на храна по проекта за осигуряване на топъл обяд в общината на 3 хиляди души в неравностойно положение.

Първият тур на президентските избори в Сливен протече спокойно. За двойката ген. Румен Радев – Илияна Йотова в областта гласуваха 23 485 души, а за двойката Цецка Цачева – Пламен Манушев – 23 376. Избирателната активност бе близо 53 процента. На балотажа Радев събра 13 хиляди гласа повече от Цачева.

Административният съд отмени наредбата на Общинския съвет в частта й за забрана на каруците. От общината заявиха, че ще обжалват докрай, а ако съдът се произнесе окончателно срещу наредбата, ще се търсят други варианти за постигане на същия ефект.

Започна изграждането на повдигнати пешеходни пътеки около някои училища в Сливен и селата на общината. А в града започна изграждането на джобове за контейнерите за отпадъци. Общината постави табели, които указват пътя към библиотеките в града и селата. Ремонтирана бе детската градина в село Стара река. Училището в село Блатец получи нов автобус. Нова зала бе открита в Дома в селище „Качулка”.

От Инициативния комитет за събиране на средства за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк съобщиха, че към 11 ноември са събрани над 3000 лв. Част от тях постъпиха по дарителската сметка и в кутиите за дарения, друга част бяха събрани чрез благотворителен базар на картини и фотографии, който се проведе в края на октомври в театъра. Носителят на стопанската награда за 2016 г. Иван Начев дари сумата на наградата от 1350 лв. за кампанията. По-късно българи, живеещи в Чикаго, организираха благотворителна вечер и внесоха по сметката на кампанията над 1400 лв. Частен дарител внесе 3000 лв. На 23 ноември в спортна зала „Васил Левски” се проведе благотворителен концерт, в който над 160 деца от Сливен пяха, танцуваха и демонстрираха спортните си умения. В края на месеца стана ясно, че събраните средства вече са близо 10 000 лв.

И през този месец продължиха успехите на златните рибки от клуб „Сливен 2002” с треньор Красимир Гюзелев. Отличните плувкини завоюваха 12 медала на международен турнир.

Стартира кампанията „Стани приятел на Сливен”, чиято цел е да развива туризма в общината чрез повишаване посещенията н културно-историческите забележителности. В кампанията са включени редица обекти, а всеки турист, който ги е посетил, получава карта, в която се слага печат. Всеки турист, събрал печати и от десетте обекта, може да сканира картата и да я изпрати на туристически сайт, за да участва в томбола с много награди.

Кметът Стефан Радев съобщи, че автобусният парк на града ще бъде модернизиран по проект. „Интегриран градски транспорт на Сливен” предвижда купуването на 27 автобуса, изграждането на нови спирки, на информационни табла с данни за трафика в реално време, на веломрежи, както и обновяване на ремонтната база на фирмата-превозвач. Проектът е за близо 15 млн. лв.

За четвърти път международен екип дойде в Сливен и осъществи кампания за кастрация на кучета и котки. Само за 3 дни бяха кастрирани 205 кучета и котки.

В Художествената галерия бе открита фотоизложбата „Благодаря, Япония” на фотографа Иван Пастухов. Изложбата представи 33 фотографии, направени по време на пътуването на автора в Япония. За откриването в Сливен дойде и посланикът на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака.

В края на месеца публикувахме интервю с Тодор Дечев, управител на фирма „Билдинг”, която в консорциум с фирма „Монолит” работи по ремонта на знаковата концертна зала „Сливен”. Показахме ви и снимки от ремонтираната зала, разказахме ви за всички трудности, съпътстващи сагата с нейния ремонт.

Декември

Тазгодишната коледна елха на Сливен бе 60-годишен смърч от местността Преградите в сливенския Балкан. Високото 12 метра дърво грейна в светлини на 6 декември, а в концерта, освен децата на Сливен, участва и талантливата Крисия. Коледната и новогодишна програма на общината бе доста богата и включваше концерти, изложби, театрални постановки и др.

В старата сграда на Художествената гимназия бе открит Център за детско творчество. Там децата се занимават с танци, театър, изобразително изкуство и история.

Приключиха строително-монтажните дейности в четири обекта по проект за подобряване на енергийната ефективност. Това са Спортното училище, ОУ „Христо Ботев”, Дома за стари хора и СУ „Хаджи Мина Пашов”. Общата стойност на проекта бе 787 хиляди лв.

Златните рибки от клуб „Сливен 2002” отново се върнаха в Сливен със златни и сребърни медали от международен турнир за юноши, който се проведе в Пловдив в началото на месеца.

Окончателни мероприятия за поддържане жизнеността на Стария бряст се проведоха в началото на месеца. От общината съобщиха, че очакват специалистите да изпратят препоръки за последваща специфична поддръжка – затягане на въжетата, отчитане на нарастването и т.н. След словесни нападки от страна на сливенски активисти, от фирма „Фортис Фасилити”, която се грижи за Стария бряст, изпратиха до медиите становище във връзка със създалата се ситуация около състоянието на вековното дърво.

Ръководството на общината взе решение да съдейства за работа и осигуряване на жилище на самотна майка с три деца. Децата са настанени в приемни семейства заради лошите условия, в които живеят, и липсата на доходи, казаха от общината. И осигуриха работа на жената в Дома за стари хора. Обещаха в най-скоро време да решат и проблема с осигуряването на жилище за самотната майка.

За седми пореден път МБАЛ „Д-р Иван Селимински” организира фотоконкурс за бебета, родени през 2016 г. в Областната болница. Победителите за всеки месец получават фотосесия и ще бъдат включени в годишния календар на родилното отделение за 2017 г., казаха от болницата.

Общината получи ключовете на зала „Сливен”. На 1 декември управителят на фирма „Билдинг” Тодор Дечев връчи ключовете на заместник-кмета Пепа Чиликова и благодари на новото ръководство на общината за осигурените средства за довършването на ремонта на залата. В изцяло обновената концертна зала има 350 места. Тържественото откриване бе на 21 декември с коледен концерт, в който участваха Симфоничният оркестър, смесен хор „Добри Чинтулов” и Ансамбълът за народни песни и танци. Заради големия интерес, на следващата вечер бе организиран втори концерт.

Стана ясно, че 13 двойки очакват одобрение от Общински фонд „Ин витро”. През годината средствата за двойка бяха увеличени от 2 но 3 хиляди лв. Досега родените бебета на двойки, подпомогнати от фонда, са над 20. Фондът започна работа през 2013 г.

В края на месеца дойде лошата новина, че доставките на газ към Сливен могат да бъдат спрени след 31 декември. Причината бе натрупани дългове от частната фирма „Газтрейд Сливен” към „Булгаргаз” в размер на 7,5 млн. лв. Кметът Радев направи спешни срещи с представители на Агенцията за енергийно и водно регулиране, „Булгаргаз” и кредиторите на фирмата, за да търси решение на проблема.

Общината съобщи, че две фирми ще чистят улиците на града и пътищата в общината през зимата. Това са „Грийн партнърс – БКС” и „Пътно поддържане”, с които общината е сключила договори.

На последната си сесия за годината общинските съветници решиха за паркиране в центъра на града да се плаща левче за час. Приетата тарифа за „синята зона” предвиждаше и такси за месечен абонамент, годишни такси и др.

Кметът Радев заяви, че имотните данъци и такси в Сливен са сред най-ниските в страната, сравнени с общини като нашата. Общинският съветник Йордан Лечков внесе предложение за намаляване на размера на данък сгради от 3,2 на хиляда върху данъчната оценка на 2,5 на хиляда. Според Радев, приемането на това предложение ще доведе до загуби за общината в размер на над 1 млн. лв. годишно. Извънредната сесия по казуса се проведе на 27 декември, а предложението бе отхвърлено.

Общината се зае с подготовката на проектната документация и обявяването на обществена поръчка за изграждане на пробива на улица „Раковски”. На 14 декември правителството реши да отпусне на Сливен 1,6 млн. лв. за изграждането на пробива.

На работна среща с експерти бяха набелязани мерките за спасяване на паметника на Шести артилерийски полк. Специалисти се ангажираха да изготвят писмено становище за етапите на възстановяване на паметника, след което да започне и работа по него. Благотворителните инициативи за събиране на средства продължиха.

Крепост Туида спечели първо място в конкурса на Министерството на туризма в категория „Туристически обект”.

Радослава Мавродиева бе избрана за Спортист на Сливен за 2016 г. Лекоатлетката бе единственият състезател от Сливен, участвал на олимпиадата в Рио, а през годината донесе редица международни отличия.

Историческият музей показа обувки на 19 века. Те бяха открити в Попова могила край Трапоклово през 2009 година и близо 7 години бяха реставрирани в столицата от едни от най-добрите наши реставратори. В музея бяха изложени и други интересни артефакти, открити при различни археологически експедиции край Сливен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

След дългогодишна сага, ремонтът на зала "Сливен" най-сетне приключи. Тържественото откриване бе на 21 декември к коледен концерт.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев