Глобус ЕС

И сливенци подкрепят обвиненията срещу министри

Темида
31.01.2017 / 18:30

Повдигането на обвинения от Прокуратурата срещу бивши и настоящи министри и хора, свързани с политическата власт се подкрепя масово от избирателите. Това се казва в социологическо изследване, проведено от Агенция „Медиана“ във връзка с обществените нагласи към дейността на Прокуратурата след повдигането на обвинения срещу редица бивши и настоящи министри от различни партии, пише БГНЕС.

Най-силна подкрепа получават обвиненията, свързани с енергетиката – срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев (EVN) и срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев (за АЕЦ „Белене“), съответно 75% и 77%.

Вероятно тук отражение дават и вече пристигналите високи сметки за електричество за декември. В тях голяма част от потребителите привиждат и своето плащане за злоупотреби с енергетиката.

Повдигането на обвинения срещу Николай Ненчев, Петър Москов и кмета на Пловдив Иван Тотев също са масово подкрепени (над 60 %). Считащите, че тези обвинения са необосновани и пресилени са по-малко от 20 %.

Същевременно обществото е силно скептично към правораздавателната система като цяло. Огромната част от интервюираните (60 %) считат, че, даже и да има събрани данни за престъпления и злоупотреби, съдът ще се опита да „смачка“ делата и няма да има осъдени.

От тази гледна точка активността на Прокуратурата започва да изглежда безсмислена – просто симулиране на активност. („Какво значение има какви обвинения се повдигат като пак няма да има осъдени!“)

Ако трябва да преведем всички тези данни в синтезиран вид, то общественото мнение изглежда така – „Много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда!“ Накратко, плах оптимизъм съчетан с огромна доза скепсис синтезирано в добилият напоследък популярност израз – „А дано, ама надали!“

Изследването е проведено на 17 и 18 януари 2017 г. сред 500 души над 18-годишна възраст. В него са участвали жители на София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев