Глобус ЕС

563 трудови проверки за три месеца

снимка към новината
31.01.2017 / 13:12

През четвъртото тримесечие на 2016 г. Дирекция „Инспекция по труда” - Сливен е извършила 563 проверки. Констатирани са 2752 нарушения на трудовото законодателство. От тях 1693 са нарушенията, свързани със задълженията на работодателите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Дирекцията е приложила общо 2663 принудителни мерки: издадени са 2658 задължителни за изпълнение предписания и 5 акта за спиране на машини и съоръжения.

Съставени са 119 акта за установяване на административно нарушение. Особено внимание при извършените проверки през отчетния период е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Издадени са 4 разрешения за работа на непълнолетни лица в секторите ресторантьорство и търговия.

Дирекция „Инспекция по труда” - Сливен е извършила проверки на всички земеделски производители в областта за законосъобразното възникване на трудовите отношения. За три месеца са предоставени 264 еднодневни договора. В момента се тества програмният продукт, който надгражда досегашната система за заверяване на образците на еднодневни трудови договори. Средствата са осигурени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Новите функционалности на продукта ще позволят земеделските стопани сами, без да ходят на място в дирекциите „Инспекция по труда“, да регистрират еднодневни трудови договори по всяко време - в извънработно време, в почивни дни.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев