Глобус ЕС

С въвеждането на електронния прием ще спрат грешните практики

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова
29.01.2017 / 18:08

Въвеждането на централизиран електронен прием в детските градини, ясли и училища с прием в първи клас има за цел да се улесни подаването на заявления и да се преустановяват некоректни и погрешни практики. Това заяви заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова. Тя смята, че с електронния прием ще се избегнат денонощните опашки, списъци, конфликтни ситуации, използване на различни начини за смяна на адреса в последния момент и други методи, които да донесат повече точки на дадено дете.

Пепа Чиликова определи като полезна дискусията в зала "Май", която се състоя на 23 януари, и премина при голям интерес. На нея бяха представени и обсъдени правилата и критериите за класиране и прием по електронен път на децата в детските ясли и детските градини и на ученици в първи клас в общинските училища.

"Ние имахме възможност да обсъдим нашите предложения за промени на критериите и правилата за електронен прием, но и да чуем още веднъж мнението на родителите. Аз мисля, че има някои моменти, върху които родителите акцентираха, и които ще обмислим, за да бъдат още по-издържани", коментира заместник-кметът. Тя бе категорична, че родителите и настойниците трябва да бъдат спокойни. По думите й, има достатъчно места в детските градини, в яслите, в яслените групи в детските градини и в училищата с прием в първи клас. "Може би ще има родители, които няма да бъдат удовлетворени по първо желание, но няма да има проблем с това всяко дете да получи най-доброто, което искат неговите родители за него", каза още Чиликова.

Заместник-кметът коментира, че при изготвянето на двата нормативни документа - Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата и Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен, са съобразени промените в Закона за предучилищното и училищното образование, и с Наредби № 10 и № 5. "Освен, че трябва да отговорим на очакванията на децата, на родителите им, на учителите, на директорите, трябваше да спазим и закона. Това е и нашата цел - да отговорим на очакванията на родителите и да не нарушим нормативните документи", каза още Пепа Чиликова.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев