Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Разбиха трафик на исторически ценности

снимка към материала
28.01.2017 / 11:09

Сливенски криминалисти разбиха мрежа за незаконен трафик на културни и исторически ценности в Европа и света. Това е най-голямото количество културно-исторически артефакти, задържано при реализация на полицията в Сливен до момента. През последните три години са реализирани успешни акции в това направление в Котел и Нова Загора. При спецакцията на 18 януари са иззети общо около 2500 монети, антични вещи, съдове и предмети с висока археологическа стойност. Операцията е дело на 4-месечна работа на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към дирекцията на МВР в Сливен, за да се стигне до успешната реализация в момент на получаване на поредната пратка от монети.

Акцията е осъществена под контрола на Окръжна прокуратура-Сливен. Тя касае търговия с културни ценности, включително и износ за чужбина. Реализацията е благодарение на доброто сътрудничество между полиция и прокуратура.

В хода на акцията са направени 15 претърсвания и изземвания на различни места в страната - основно в Сливен, и паралелно в Стара Загора, Нова Загора, Бургас, Поморие, Велики Преслав, Симитли и Асеновград. На база събраните доказателства на 44-годишния Господин Атанасов от Сливен са повдигнати три обвинения - за държане на културните ценности, за държане на наркотични вещества и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Господин Атанасов е установен като основен организатор извършител и е добре познат на полицията в Сливен. През 90-те години гравитирал към групировките, известни на територията на града. Той е криминално проявен и осъждан. При личния обиск на Атанасов са иззети 600 старинни монети и връх на старинно копие. От личния автомобил и жилището на задържания са иззети 110 старинни монети, автомат „Калашников” без номер, пълнител и боеприпаси, револвер „Екол” с боеприпаси и 10 000 лева. При претърсване на друг адрес в Сливен са иззети 2 плика с метамфетамин и канабис, ел. везна и други 590 старинни монети.

Окръжният съд в Сливен наложи постоянна мярка „задържане под стража” на Господин Атанасов.

Още снимки от новината

снимка към материала

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев