Глобус ЕС

Разбиха мрежа за незаконен трафик на културни и исторически ценности

21.01.2017 / 09:37

Факти и обстоятелства по реализацията бяха представени на пресконференция в Сливен от окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов, наблюдаващия прокурор по делото Руси Русев и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Чавдар Божурски.

Това е най-голямото количество на културно-исторически артефакти, задържано при реализация на полицията в Сливен до момента. През последните три години са реализирани успешни акции в това направление в градовете Котел и Нова Загора. При спецакцията на 18 януари тази година са иззети общо около 2500 монети, антични вещи, съдове и предмети, представляващи висока археологическа стойност.

Операцията е дело на полицията в Сливен, осъществена под контрола на Окръжна прокуратура-Сливен. Тя касае търговия с културни ценности, включително и износ за чужбина, каза окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Той отбеляза, че реализацията е благодарение на доброто сътрудничество между полиция и прокуратура.

В хода на акцията са направени общо 15 претърсвания и изземвания на различни места в страната, основно в град Сливен и паралелно в градовете Стара Загора, Нова Загора, Бургас, Поморие, Велики Преслав, Симитли и Асеновград, обясни наблюдаващият прокурор по делото Руси Русев. На база събраните доказателства на 44-годишния Господин Атанасов от град Сливен са повдигнати три обвинения, уточни наблюдаващия прокурор, за държането на културните ценности, за държане на наркотични вещества и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Господин Атанасов е установен като основен организатор извършител и е добре познат на полицията в Сливен, обясни директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Чавдар Божурски. През 90-ге години Атанасов е гравитирал към групировките, известни на територията на град Сливен. Той е криминално проявен и осъждан. Старши комисар Божурски обясни, че операцията е дело на 4-месечна работа на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към дирекцията на МВР в Сливен, за да се стигне до успешната реализация в момент на получаване на поредната пратка от монети.

При личния обиск на Атанасов са иззети 600 броя старинни монети и връх на старинно копие. От личния лек автомобил и жилището на задържания са иззети 110 броя старинни монети, представляващи археологическо наследство, автомат „Калашников”, без номер, пълнител и боеприпаси, револвер „Екол” с боеприпаси и сумата от 10 000 лева. При последвало претърсване на друг адрес в град Сливен са иззети 2 плика, съдържащи метамфетамин и канабис, ел.везна и други 590 старинни монети.

Днес Окръжният съд в Сливен е наложел постоянна мярка „задържане под стража” на Господин Атанасов. Работата по случая продължава.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев