Глобус ЕС

Санират ЦДГ „Звездица” с пари от екофонд

 ЦДГ „Звездица” - Сливен
18.01.2017 / 14:01

Проектът на община Сливен за саниране на сградата на Целодневна детска градина „Звездица” в кв. „Даме Груев” получи одобрение за финансиране от Управителния съвет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/. Кметът Стефан Радев беше уведомен за решението на фонда с писмо от директора Камелия Георгиева. Следващите стъпки, съгласно насоките на фонда, включват покана за предоставяне от община Сливен за предварителен контрол на инвестиционния проект за обекта, да се уточнят конкретните дейности и съответните суми, които да бъдат включени в тръжната процедура за избор на изпълнител на строителството.

Проектът на общината е на обща стойност от 459 000 лева. От тази сума 399 100 лева се очакват като безвъзмездно финансиране от екофонда, и 59 900 лева съфинансиране от общината. Заложени са подмяна на съществуващата дограма, саниране на външните стени, топлинно и хидроизолиране на покрива, доставка и монтаж на абонатна станция, както и изграждане на термосоларна инсталация за битово горещо водоснабдяване. „Това ще доведе до подобряване на условията за обучение и грижа за децата в детската градина, чиято сграда в момента е в много лошо състояние. Покривът тече, а дограмата е остаряла”, посочи зам.-кметът Стоян Марков.

Детска градина „Звездица“ е един от приоритетните обекти за общинското ръководство. Одобряването на проекта и финансирането му от Националния доверителен фонд ще облекчат общинския бюджет и в същото време ще се реши сериозния проблем с условията в детската градина. След одобрение на финансовия ресурс на фонда за 2017 година в рамките на Инвестиционната програма за климата и избрани изпълнители по реда на ЗОП ще се сключи договор за финансиране, пише още в писмото.

Сградата е строена специално за многофункционална детска градина през 1975 година. „От нейното построяване до сега не е правен основен ремонт. Дограмата е дървена и изгнила от времето. Сградата е с пукнатини по фасадата. Парната инсталация не е ремонтирана от 1991 г., ел. инсталацията е стара и опасна. ВИК инсталацията е прогнила. Топлината от парното "изтича" през дупките и прозорците. Преди 2 години се направи частичен ремонт на покрива, поради засилен теч и множество оплаквания на родители. Градината многократно е била включвана в един или друг проект или списък за цялостен ремонт, но досега нямаше резултат”, каза директорката Пенка Проданова. В градината се отглеждат и възпитават 165 деца от 3 до 6 годишна възраст, обхванати в 6 групи. Към детската градина има филиал, който се намира в северното крило на ясла №9. Там се обучават 5 и 6-годишни деца, които са в задължителна предучилищна възраст. Те са с полудневен режим на работа и засилена подготовка за първи клас.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев