Глобус ЕС

Антоновден - 17 януари

преподобни Антоний Велики
17.01.2017 / 07:31

На този ден православната църква почита паметта на преподобни Антоний Велики. Той е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Когато те починали, Антоний раздал всичко на бедните и заживял в пещера. Веднъж го нападнали хищници. От небето се разляла божествена светлина, която излекувала раните му, и се чул глас, който му казал, че ще стане известен по света. Тогава светецът се настанил в изоставена постройка в пустинята и прекарал там 20 години при пълно усамотение. При него идвали нелечимо болни и страдащи хора, на които той връщал здравето. Така целият свят заговорил за способността му да лекува.

На преклонна възраст Антоний излязъл на открит диспут с привържениците на арианското учение и ги победил. Успехът му бил наречен тържество на християнството. На следващата година, точно на 17 януари, светецът починал и бил погребан на тайно място. По-късно мощите му били открити и тържествено пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и Дончо.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев