Глобус ЕС

Замръзнал град

Снимка: Данаил Христов
16.01.2017 / 18:25

Много е прав кметът, който в деня на голямата поледица каза пред журналистите, че през юли в Сливен няма да е така. Юли е далече, а поледицата няма край. Дано имат край нелепи информации от отдела за борба с бедствията, че в града под Сините камъни имало само… три проблемни улици, в които нямало как да влезе почистваща техника. Да не би да са искали да кажат, че само три са безпроблемните улици в Сливен в поледицата?! Не посмяхме да пуснем тази изненадваща информация от общината, защото щяхме да отнесем доста псувни от гневните данъкоплатци.

Иначе, едва на четвъртия ден започна битката с поледицата по Ларгото – наетите роми с яки лопати разбиваха леда, а гражданите се тюхкаха: Язък за Кольо Милевите скъпи плочки!

Това е от нас засега, а зимата току-що започна. Да видим какво казват от общината, която с някакви мижави пари се мъчи да се бори със студа и снега. Битка, от която само учениците са доволни с ден за ден дървена ваканция.

„За зимното почистване на 321 км от общинската пътна мрежа в Сливен се плаща около 300 000 лева на година. Само за града в бюджета са заделени близо 100 000 лв., като 40 000 лв. от тях са за почистването на булевардите, които са част от републиканската пътна мрежа”. Това съобщи във вторник кметът Стефан Радев. Общината дължи близо 5 милиона лева натрупани стари и наследени задължения към фирмата, която има задължение за зимното поддържане и за чистотата в града. Успяваме да плащаме това, което текущо потребяваме", посочи още той.

Радев уточни, че на първо място от снега се почистват улиците, по които се движи градският транспорт, след това - първостепенните градски улици, после - събирателните улици, след това - основните, които извеждат трафика от кварталите, и малките улици в кварталите. „Като всяко нещо и тук има йерархия на приоритетите”, каза кметът на Сливен.

„Почистват се общо около 70 км главни улици и основни улици в кварталите, каза зам.-кметът Стефан Кондузов. Невъзможно е снегопочистващата техника да премине по някои от малките улици, заради неправилно и безразборно паркирани коли. Затруднение имахме дори и на бул. ”Хаджи Димитър” по тази причина. След разговори с фирмата дойде и машина от Стара Загора с по-малки габарити, но въпреки това пак има ограничения на ширината на почистените участъци”, каза още Кондузов.

„Аз ходя непрекъснато из града, влизам и в кварталите. Не е имало такъв лед от много години, но не е имало място откъдето да не мога да мина. Все пак да имаме предвид, че е зима. Забравили сме малко какво е зима. Аз от детството си не помня такава комбинация на сняг и ниски температури”, допълни кметът Радев.

Зима е, до края й има още много време, иде и лошият февруари. Явно и Сливен ще се мъчи. Добрата „новина” е, че има и по-зле от нас!

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев