Разбиха цех за наркотици
Ген. Бойко Борисов за десет дни два пъти в Сливен

След екшъна в ресторант "Национал" на 24 януари по залавянето на Йосиф Йосифов - Йоско, в сряда главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов отново бе в Сливен. Повод за това този път беше разбитата нарколаборатория в новозагорското село Кортен. Спрециализираната операция беше извършена следобяд във вторник в дома на 49-годишния Николай Чернев от антимафиоти на НСБОП, американската служба за борба с наркотрафика "ДЕА" и РДВР-Сливен. Спецчастите установили, че приземният етаж на къщата е оборудван с приспособени за целта машини и служи като лаборатория, в която се извършвало сушене и таблетиране на амфетамин. В къщата и в дървен шкаф на двора са открити и иззети над 200 кг суровина за това производство. Според специалисти от нея могат да бъдат произведени 1 200 000 таблетки амфетамин. Иззети са и незаконно притежавани пистолет "Макаров" със заличени номера, автомат и ловна пушка, както и технически чертежи на машините от нелегалния цех.
Освен Николай, при операцията е задържана и 46-годишната му съпруга Мария, а срещу тях е образувано следствено дело. Двамата не са криминално проявени.
Никой в селото не подозирал с каква престъпна дейност се занимава техният съделянин, известен с прякора Кольо Кърлежа. Мъжът бил преди време дистрибутор на "Загорка", но преди доста години напуснал селото и едва преди година се върнал. Постегнал си къщата и на площ от 17 дка вдигнал ферма край Кортен, в която се канел през май да започне да гледа щрауси. Според ген. Бойко Борисов, който лично ръководеше акцията в Кортен, нарочно се подбират криминално непроявени хора и малки, тихи селища, където хората се познават и е трудно за наблюдение. Той отказа да коментира дали нарколабораторията е свързана със задържания преди две седмици в Сливен Йосиф Йосифов, заподозрян като поръчител на убийството на Косьо Самоковеца.
Семейство Черневи са част от организирана престъпна група за производство и разпространение на синтетична дрога от България за Близкия Изток, която в началото на тази седмица беше разбита след едновременни полицейски акции на няколко места в страната. Сред задържаните е и босът на нелегалното производство Евгени Танев, известен с прякора Мозъка, който е криминално проявен. Пратките дрога, произвеждана в кортенската нарколаборатория, са били складирани в Пазарджик и София, а след това превозвани през КПП "Капитан Андреево" с автомобили за Турция. Там наркотиците били поемани от турчин, който отговарял за пласмента в чужбина, уточниха от НСБОП. Сред поръчителите имало и араби. Поради изключителната конспиративност на организираната престъпна група операцията по нейното разкриване продължила близо 6 месеца, каза ген. Борисов. Работата по установяването и задържането на други лица, замесени в производството и търговията с дрога, продължава. За установяването на движението на дрогата българските служби работят съвместно със службите на съседни държави.

Ана-Мария Иванова