"Качулка" ще реши проблема с безработицата в Балкана

Нови 300 души с ментални увреждания от подлежащи на закриване социални домове в страната ще се причислят в най-скоро време към 83-мата обитатели на селище "Качулка", съобщи зам.-кметът д-р Пенко Пенков. Това ще наложи и увеличаване на обслужващия персонал и разкриването на нови 200 работни места. По-голямата заетост ще реши проблема с безработицата на Бяла и останалите балкански села от района на "Качулка", смята д-р Пенков.
За тази цел ще бъде извършен ремонт на сградите в селището, за чието финансиране вече са водени разговори със социалния министър Христина Христова. Очаква се до дни в града ни да пристигнат експерти, които да проверят състоянието на сградите, след което вероятно до 1-2 месеца ще започне реконструкцията им.
Предвижда се всички блокове от северната страна на селището да бъдат ремонтирани и преструктурирани за новите си обитатели. Най-вероятно до октомври ремонтираните блокчета ще бъдат пуснати в експлоатация. Замисълът на общинската управа, както поясни д-р Пенков, е хората с ментални увреждания да се трудят в помощното стопанство, като отглеждат зеленчукови и бобови култури и животни. Получената от стопанствата продукция ще подпомага издръжката на детските градини и ясли.
"Имаме намерение обитателите на селището, които са в по-добро състояние, да ги извеждаме оттам и ги настаняваме в т.нар. защитено жилище в Сливен, за което Общинският съвет вече отпусна подходяща сграда. Оттам те ще се адаптират и за самостоятелен живот в обществото.", поясни д-р Пенков.

/СН/