Холандците очакват Йоско

Холандските съдебни власти още на 29 декември 2003 г. са поискали от България да екстрадира Йосиф Йосифов - Йоско, заради обвинения в трафик на жени, склоняване към проституция и сводничество в Холандия и Германия, стана ясно тези дни. Сливенецът е заподозрян като подбудител на убийството на Самоковеца.
След арестуването му в Сливен полицаите са открили, че Йоско е разполагал с 11 GSM-а. Според полицаите той е българинът, издигнал се най-високо в йерархията на международния ъндърграунд. Той минавал за голям авторитет в престъпния свят. Имало доказателства, че убиецът на Самоковеца Ервин Векер е идвал в Сливен няколко пъти. През ноември миналата година пък Йоско и Векер са живяли в един апартамент в Амстердам. Йосифов отпътувал за България ден преди убийството на Самоковеца. От МВР твърдят, че основният бизнес на сливенеца бил международният транзит на амфитамини и хероини към Европа.
Софийският съд остави в ареста Йоско, макар че до момента нямало доказателства той да е подбудител за разстрела на Самоковеца в Холандия. Сливенският бандит остава в столичния арест по обвинения в незаконно притежаване на оръжие, боеприпаси и наркотици. Съдиите са отхвърлили искането на адвоката Йоско да бъде пуснат от ареста заради наложителна операция. Йосифов страдал от дискова херния и имало опасност да получи парализа на краката. На 27 януари т.г. Сливенската окръжна прокуратура възобнови следствено дело срещу Йоско, брат му Пламен и още няколко души от 1997 г. за рекет.

/По публикации в "24 часа"/