Професионално образование според приоритетите на областта

Професионалното образование трябва да се обвърже с приоритетните социално-икономически направления в област Сливен. Това беше единодушното мнение на участниците в провелата се наскоро работна среща на Постоянната комисия по заетост към Обалстния съвет за регионално развитие.
В нея взеха участие областният управител и заместниците му, Зейнеп Ходжа, инспектор в дирекция "Политика на професионалното образование и продължаващо обучение" при Министерството на образованието и науката, зам.-кметове на общини, представители на областните структури на национално представените организации на работодателите и синдикатите и на бюрата по труда, директори на професионални гимназии и училища, в които се провежда професионално образование и обучение. Представена беше училищната мрежа за професионално образование и обучение и нейното взаимодействие с регионалната икономика, пазара на труда и социалните партньори в област Сливен.
През тази учебна година в държавните и общински професионални училища в дневна форма на обучение се обучават 5 499 ученика, разпределени в 248 паралелки. Самостоятелната форма на обучение включва 146 ученика, а задочната форма - 60 ученика в четири професионални гимназии и 164 ученика в двата частни професионални колежа. През учебната година беше открит Частен професионален търговски колеж, като в професията икономист-мениджър вече се обучават 35 ученика.
По предложение на началника на Регионалния инспекторат на образованието в Сливен Лиляна Якимова през следващата учебна година ще бъдат разкрити две допълнителни паралелки за професионално обучение. Едната ще е в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Сливен, а другата - в Твърдица.
На работната среща беше отчетена и положителната тенденция училищата да участват в одобрени проекти за квалификация и преквалификация на безработни. Тази година по програма "Инициативи на пазара на труда" стартираха проекти в Професионалната гимназия по икономика, Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии, Частния професионален колеж по мениджмънт и борсова търговия в Сливен и Професионалната гимназия в Твърдица.

/СН/