Евродепутати отиват на мисия в Либия

Парламентарната асамблея на съвета на Европа /ПАСЕ/, в която членуват депутати от 45 европейски парламента, изпраща свои представители на извънредна мисия в Либия. Те трябва да се запознаят на място с обвиненията срещу българските медици и да установят нарушени ли са човешките им права. Това съобщи депутатът от левицата Евгени Кирилов, който наскоро оглави комисията по икономическо развитие в ПАСЕ.
Действията на асамблеята са резултат от предложената от сливенския депутат и приета от ПАСЕ резолюция в защита на медиците. В нея се припомня мнението на откривателя на вируса на СПИН проф. Люк Монтание, че епидемията е резултат от лоша хигиена и е съществувала още преди медиците ни да започнат работа в болницата. В същия документ Евгени Кирилов определя жестоките мъчения, с които са изтръгнати признанията на някои от обвиняемите, като най-грубо нарушение на човешките права.
"Свидетели сме на една петгодишна агония, на петгодишен период, когато се прилагаше меката, тихата дипломация. Тези години не дадоха резултат. Крайно време е вече да защитим достойнството на тези хора и на България", заяви Кирилов пред журналисти.
Намесата на ПАСЕ според него е една изключително силна подкрепа. Ако либийските власти подценяват това, което става в Европа, ще допуснат груба грешка, смята депутатът.

/СН/