Не може да се отлага изграждането на пречиствателна станция

Да бъде изграден видеоекран на видно място в града, на който гражданите ежедневно да могат да следят показателите на питейната вода, такова предложение беше отправено към кмета на Сливен Йордан Лечков. Това стана по време на провелата се тази седмица кръгла маса на тема "Липсата на пречиствателна станция за питейни води и здравето на хората". Тя беше организирана от Гражданско сдружение "Обществен барометър" под патронажа на кмета на Сливен. На проявата присъстваха представители на Министерството на здравеопазването, областното и общинско ръководство, ХЕИ, РЗОК, РЦЗ, депутати и много граждани.
Според изнесените данни от д-р Ивелина Георгиева, шеф на РЦЗ-Сливен, честотата на заболяванията по някои класове болести в общината е значително по-висока от същите показатели в страната. Управителят на ВиК-Сливен, инж. Симеон Съмналиев увери, че според ежедневния мониторинг качеството на питейната вода отговаря на нормите по Български държавен стандарт. Според него изграждането на пречиствателна станция автоматично би оскъпило водата в Сливен, тъй като тя ще се ползва само от жителите на града. Шефката на ХЕИ д-р Виолета Узунова обаче беше категорична, че повече не може да се отлага строежът на пречиствателна станция.
На срещата беше изтъкнато, че според наредбата на здравното министерство за повърхностните водоизточници, те задължително до 2007 г. трябва да се включат към пречиствателна станция. За реализацията на този проект са необходими 44 млн.лв. и още толкова за ремонта на твърде остарялата водопроводна мрежа, отбеляза зам.-кметът Даниел Петров.
Присъстващите предложиха на сливенските депутати да поставят този проблем като приоритет в работата си през следващата година и да лобират за отпускането на средства за пречиствателната станция. Депутатът от НДСВ Коста Костов припомни, че в Министерството на икономиката вече се работи по проекти в тази насока и има уверение за отпускането на 400 хил.лв., с които да се размрази строежът на сливенската пречиствателна станция.

/СН/