Над 66 хиляди лв. похарчени за контрольори, юристи и одитори

14-те общински фирми в Сливен са изразходвали общо за миналата година 66 605 лв. под формата на възнаграждения за извършените услуги от страна на контрольори, одитори и юристи, съобщи зам.-кметът по икономическата политика Румен Андонов. Най-голяма част от тези средства в размер на 31 427 лв. са получени от контрольори, 21 028 лв. са взели юристи, а 14 150 лв.- одитори.
Анализът на данните сочи, че разликата между отделните суми е много голяма, твърди Андонов. Най-скъпият контрольор се е оказал този на фирма "Комунални услуги", който е получил за годината тлъсто възнаграждение от 7 000 лв., докато този на Стоматологичния център се е разписал срещу скромната сума от 1089 лв. За одиторска заверка най-много са платили "Пътнически превози", като сумата за годината възлиза на 5 000 лв. Най-евтина тази услуга е била за ДКЦ 2 - 190 лв. За юридически услуги най-голямата броена за годината сума възлиза на 4 800 лв., а най-евтиният юрист се е оказал извършилият този род услуги на общинското дружеството за охрана, който е получил 440 лв.
Заплащането на вида услуги се регламентира от договорните отношения с директорите на дружествата, но не навсякъде ефектът от тази дейност е добър, смята Румен Андонов. За да се прекрати порочната практика, тази година общината в качеството си на принципал ще предприеме съответните действия, с които или да уеднакви размерът на плащането, или да внесе яснота и контрол в тази дейност.
"Не ме притеснява размерът на сумата, а качеството и ефектът на свършената работа. Искаме, когато извършват тези услуги, фирмите да бъдат рентабилни, в добро финансово състояние и да носят дивидент на общината. Трябва да има равнопоставеност в извършваните разходи и да се търси максималната изгода от компетентната помощ", поясни Румен Андонов.

/СН/