Решават проблема със сметището

Проблемът с препълненото сметище на Сливен може в скоро време да бъде решен, но не със завода за твърди битови отпадъци, а с изграждането на ново сметище и инсталация за извличане на метан, стана ясно на брифинг с общинското ръководство.
Заводът за твърди битови отпадъци много бавно се придвижва като инвестиционна програма. Ако до година и половина не се справим с проблема със сметището, наред с екосанкциите, които ще последват, ще трябва да ползваме по-отдалечени сметища, което ще оскъпи таксите за сметоизвозване. За да избегнем това, има идея да минем на варианта създаване на собствено сметище, обяви зам.-кметът Даниел Петров.
Представители на фирма "Еко енерджи технолоджи" вече предложили да монтират инсталация за извличане на метан на сегашното сметище. Тези дни започват официалните разговори с ръководството на фирмата, която е представител на немска фирма за генератори, клон на "Дженерал електрик".
Перспективите са големи, защото инсталацията позволява едновременно да се добива и ел.енергия, и топлоенергия. Предвижда се и изграждането на оранжерия от 4-5 дка за оползотворяването на топлоенергията, като с продукцията ще се подпомагат столове и детски градини.
В резултат на извличането на метана се очаква почвеният слой да улегне и да се създаде възможност за наслояване на още смет. Предвижда се и изграждането на временно сметище в съседство със сега съществуващото. Намерението обаче първо трябва да се съгласува с екологичното министерство и да се заложат в плана за идната година средства за неговото изграждане. Така ще се осигури безпроблемно обслужване на сметта на града поне за 10-12 години.

/СН/