Крадат ток с клечка от метла

Народът е казал : "Беден човек - жив дявол" и нашенецът все по-честичко го доказва. Наред с икономиите, които прави, българинът измисля хиляди хитрини, за да "изпързаля" Енергото и ако номерът мине, да ползва ток без пари. Навсякъде по света тази постъпка се нарича кражба на електроенергия. В резултат на подобни кражби, извършвани по най-различни начини от битови и стопански абонати, електроразпределителните дружества у нас ежегодно отчитат немалко загуби.
"Предни години сме установявали по 200 кражби на електроенергия, но през последните две години с масовото изнасяне на електромерите кражбите намаляха и миналата година съставените на нарушители двустранни протоколи спаднаха на 122", поясни Надя Колева, специалист "Договори и наказателна дейност" към "Електроразпределение"- клон Сливен. Специалистите от дружеството са изчислили, че като ел.енергия това се равнява на 411 569 киловатчаса, чиято стойност е 42 617 лв. От тях до момента са платени 23 288 лв. Глобите, предвидени от закона в случай на нарушение, са високи, но досега нищо не спираше изобретателните апаши.
Почти всички кражби през миналата година са дело на битови абонати, уточни г-жа Колева. Тя е категорична, че най-много се краде по селата, където все още не всички елекромери са изнесени. Проблемът с нелегалното ползване на ток остава и в ромския кварта "Надежда" . Въпреки че там таблата бяха вдигнати на високи стълбове, ромите пак намират начини да ги разбиват или директно се прикачват към захранващия кабел. Краде се и във вилната зона, но по-малко, защото повечето вили не се обитават постоянно.
Наскоро служители от дружеството спипали крадец-безбожник, който скрил зад иконата в дома си ключ, с който включвал и изключвал отчитането на електромера. Според специалистите блокирането на тарифата на електромера с магнит или с друго техническо средство е най-разпространеният метод за кражба на ток в Сливенско. Абонат на Енергото от Драгоданово използвал за целта дори магнита от високоговорител.
Не по-малко популярен след нелегалните потребители на ел.енергия метод е и "шунтирането" на токовата верига към електромера. Сложната дума специалистите обясняват с използването на проводник, чрез който се елеминира електромера. Някои крадци прибягвали към принудително спиране на въртящия се диск на електромера, като за целта най-често използвали магнит. Миналата година обаче са били установени и два по-различни случая. В корпуса на електромера апашите на ток пробили малка дупчица, през която промушили игла или клечка. Тя натискала шайбата, спирала въртенето и оттам броячът не отчитал. В единия случай дори влязла в действие клечка от метла.
Нерядко намират приложение и други методи за кражба на ток като разместване на фазовия и нулев проводник към електромера, откачване или прекъсване на нулевия проводник, разхлабване болтчетата на клемния блок на електромера... Някои направо включвали ел.консуматорите пред електромера. Сред събраната в кабинета й колекция от изобретения за кражба на ток Надя Колева пази и дървен прът, към който е прикачена жица с кука. С помощта на това "изобретение" абонат от сливенско село се прикачвал направо към мрежата.
Обикновено крадат хора с малки финансови възможности, явно принудени от безпаричието и невъзможността да си плащат сметките за ток. Но има и богати хора, твърдят специалистите. Хванат ли апашите в крачка, най-често те започвали да се кълнат, че не знаят за нарушението, или че не те са го направили. Ако пък си признаят, започвали да убеждават, че едва от 10-20 дни пристъпват закона. А това създава проблеми в определянето на размера на щетата.
За цялата минала година не е водено нито едно съдебно дело и всички кражби на ток са били решени със споразумение за разсрочено плащане на дължимата сума. Не са редки случаите обаче когато след това се правят повторни опити за кражба на ток. Сред редовните нарушители е и баба Неделя от с. Чокоба. След като 4-5 пъти била хваната в нарушение, случаят вече е добре известен на специалистите от Енергото. Възрастната жена нямала пари да си плаща тока и намерила решение на проблема си, като пресягайки се от една тераса, нелегално се прикачвала с помощта на жица директно за мрежата.
Въпреки че крадците стават все по-грамотни технически и използват по-фини методи, новите видове измами с измервателните устройства, при които с допълнителни съпротивления се сваля волтажа, още не са навлезли в Сливен. Непознати за града са и гастролиращите хакери, които на други места в страната са се превърнали в последен хит в кражбата на ел.енергия. Според запознати младите техничари се движели с лаптоп с инсталиран специален софтуер, чрез който можели да препрограмират електромерите.
Най-различни хитрини измислят и фирмените абонати, макар че само четири малки фирми са хванати в посегателства през годината. Кражбата на стопански ток е несъществена според специалистите, защото консумацията на фирмен ток се следи стриктно и щом тя спадне, крадците се хващат на момента.
Въпреки това от "Електроразпределение" вземат сериозни мерки за пресичането на всякакви посегателства. Във фирмите се монтират статични трифазни електромери с дистанционно отчитане, които са много трудни за манипулиране. В промишлените зони на Сливен и Нова Загора има изнесени 50 електромера с дистанционно отчитане, а с това и проблемите в тези предприятия са решени. Такива електромери са поставени и в котелското предприятие "Инкотекс". Сключени са вече и договори с две софийски фирми - "Фродексим" и "Уникум систем", които в скоро време ще монтират електромери с дистанционно отчитане и в ромските квартали "Надежда" в Сливен и "Шести" в Нова Загора. Не се налага абонатите да плащат за това, тъй като според закона за енергетиката тези измервателни уреди вече са собственост на Енергото. Специалистите са категорични, че с нововъведенията времето на клечките и магнитите остава в миналото. Освен че чрез тях може да се изключва токът на нередовните абонати, те позволяват проверка във всеки един момент и имат и стабилна защита от посегателства. При всеки опит за кражба таблото се изключва и се подава сигнал в "Електроразпределение".
Продължава и изнасянето на електромерите на битовите абонати. В Сливен и Котел почти всичко вече е изнесено, но по много села този процес все още не е завършил.
Сериозна мярка срещу загубите на ток е и масовата подмяна на старите електромери, които на много места вече са навъртели по 20-тина години и обикновено отчитат по-мялко от реално консумираната електроенергия. Според запознати вече е изготвен текстът за промяна в Наказателния кодекс, в който е регламентирано кое деяние, свързано с кражба на електроенергия и съоръжения, подлежи на наказателно преследване. А криминализира ли се кражбата на ток, по-рядко ще опитват да манипулират електромера.
В същото време сливенското Енерго не пренебрегва и работата по поощряването на редовните платци. Всеки месец редовни платци печелят опрощаване на част от дължимите сметки. Абонатните им номера се теглят чрез томбола измежду клиентите, които са се издължили в срок. Благодарение на добрата си политика по отношение на клиентите, специалистите успяха да убедят своите клиенти, че електроенергията е стока, която трябва да се пести и затова броят на редовно платилите в срок става все по-голям.

Мариана Жекова