Роми задигат чугунени капаци в урагана

По време на урагана, който изкорени дървета и обърна немалко автомобили и ТИР-ове в Сливен, полицаи заловили група роми, докато товарили в каруцата си чугунен капак от шахта на ТЕЦ-а. Явно за мургавите крадци на метали дори атмосферните условия не са пречка, след като са решили да излязат на акция в такова време.
Със залавянето на ромите се разбрало, че всъщност е разбита бандата апаши, които за последните два месеца оставиха без капаци повече от 50 шахти в различни квартали на града. В началото полицаите предположили, че крадците действат нощем, но се оказало след разпита на заловените, че необезпокоявани от никой, вършели набезите си предимно през деня. Каруцата, натоварена обикновено с цялата мургава челяд, спирала над шахтата и оттам направо товарили капака. Предполага се, че организираните групи за такива кражби в Сливен са три, затова продължава полицейската работа по издирването на останалите две.
Само един от капаците тежи 50 кг и струва около 60 лв, твърдят специалисти. Предавайки го за вторични суровини, апашите печелят стотинки, докато в същото време нанасените щети на "Топлофикация-Сливен" възлизат на повече от 3 хиляди лева, уточниха от ръководството.
От "Топлофикация-Сливен" са отправили жалба до полицията с молба за съдействие и прекъсване на грубите посегателства. Зейналите опасни дупки, останали след набезите на крадците на метали, отварят не по-малък проблем за гражданите. Преди време зад сградата на "Печ" възрастна жена, излязла по тъмно да хвърля смет, падна в шахта без капак и като по чудо се оттърва само със счупена ръка. Подобни случаи станаха и на други места в града, а таксиметрови шофьори разказват, че нерядко и автомобили на техни колеги са хлътвали в ненадейно зейналите по шосето шахти.

Ана-Мария Иванова