Растат катастрофите със смъртни случаи

Въпреки завишената административно-наказателна дейност по линия на КАТ и двойно повечето съставени актове за нарушения по пътищата през миналата година е нараснал броят на тежките пътно-транспортни произшествия на територията на Сливенска област, сочи отчетът на РДВР-Сливен. По линия на КАТ през 2003 г. са установени общо 23 727 нарушения по Закона за движение по пътищата, което е с близо 1 800 повече спрямо 2002г. Във връзка с това на нарушителите са съставени 10 665 акта и 13 062 фиша. Сред по-грубите нарушения през годината са 628-те случая на шофиране след употреба на алкохол и 470-те неправоспособни водачи, като тези показатели от своя страна също бележат ръст спрямо предходната година.
Съпоставката на данните сочи, че обстановката по пътищата значително се е усложнила. Основна причина за това е нарасналият брой пътно-превозни средства в Сливенска област. Не по-малко значение обаче са изиграли и други фактори като изключително ниското съзнание на водачите и несъобразяването им с пътната обстановка.
От всичките станали през годината 1 148 пътно-транспортни инциденти, 275 се определят като тежки, докато през 2002 г. те са били 231. Миналата година при катастрофи са загинали 38 души или пет човека повече отколкото през 2002 година. 7 от тях са деца. Завишен е с 44 души и броят на ранените, които миналата година са били 376.
Според специалистите, в повечето случаи катастрофите са ставали в резултат на пълна безотговорност и липса на адекватност от страна на шофьорите.

Измамник завлякъл 12 от Сливен и Ямбол
Миналата седмица Районната прокуратура в Сливен е внесла в съда дело по чл.209 за измама, съобщи окръжният прокурор Кети Бозукова. Делото е образувано срещу лице, което въвеждайки в заблуждение предимно възрастни хора от Сливенски и Ямболски регион, е успяло да измъкне от тях крупни суми. Срещу измамника са повдигнати общо 12 обвинения. Сумите, с които се е облагодетелствал, са различни, като най-голямата е 12 хиляди лева, уточниха от прокуратурата.
44 обвинителни акта и споразумения са внесли от началото на годината прокурори от системата на Сливенската окръжна прокуратура в съдилищата. 27 на сто от тях са по чл. 343 б от НК за шофиране в нетрезво състояние. Три от всички обвинителни актове са за грабеж, като единият, регистриран на 31 октомври м.г. в с. Богданово, е извършен в условията на опасен рецидив.

/СН/

Откриха порно с малолетни в дома на сливенец
Полицаи иззеха от дома на 48-годишен мъж от Сливен снимки, видеокасети и филмови ленти с порнографско съдържание, на които са заснети малолетни и непълнолетни момичета и момчета. Органите на реда попаднали случайно на находката в жилището на Стефан Х. докато обискирали за наркотици. На 21 януари след получен сигнал в сектор "Криминална полиция" на РПУ-Сливен са задържани за притежание на наркотици за срок от 24 часа 19-годишният Калоян И. и 18-годишният Величко М. от Сливен. Намереното у тях наркотично вещество при извършените полеви тестове е реагирало на марихуана. След претърсване в дома на Калоян са открити 5,65 грама от наркотика, а в дома на Величко - около 1 грам. След разпитите се установило, че двамата са купили дрогата от Стефан. Той е с висящо следствено дело за разпространение и търговия с наркотици. По случая се води следствено дело.

/СН/