Министър Христина Христова:Социалните програми не се използват пълноценно в Сливен

"Местните власти в Сливен са много активни по отношение на социалните програми и много добре сме работили с тях, но още много може да се направи", заяви министърът на труда и социалната политика Христина Христова при посещението си в Сливен в началото на седмицата. Целта на визитата й беше представянето на приоритетите на правителството в социалната политика през тази година. Заедно с министър Христова в Сливен бяха ръководители и координатори на проектите "От социални помощи към осигуряване на заетост", "Красива България", "Джобс", Социално-инвестиционния фонд, Гаранционния фонд за микрокредитиране и фонд "Условия на труд".
Заради голямата си безработица Сливен е първата област от обиколката на министър Христова в страната. "Искаме да разкажем на сливенци за нашите проекти, за да имат време хората да кандидатстват", поясни министър Христова.
За последния месец безработицата в областта е 17,6 на сто или с 4 пункта по-висока от средната за страната. Най-много са безработните в община Сливен - 9 817 души, което представлява 54 на сто от останалите без работа в цялата област. Въпреки това възможностите, които са предоставили националните програми и проекти за намаляване на безработицата през миналата година, не са използвани оптимално. За пример в това отношение министър Христова посочи модула "Заетост на младежи с висше образование в публичната администрация", по който миналата година в общината са включени едва 19 младежи. Не по-различно е обаче положението и с другите проекти - по "Красива България" са работили 121 човека, а по опазването на реколтата - 36.
Според министър Христова възможностите на Сливен за включване на безработни в програмите са много по-големи. Тя смята, че могат повече да се използват и насърчителните мерки за бизнеса, тъй като неговите представители или не са достатъчно добре информирани, или липсва доверие от тяхна страна към програмите на социалното министерство. "С моя екип ще провокираме по-голяма активност от страна на местните власти, показвайки им възможностите, които имаме, и солидната ни подготовката по отношение на процедури, финанси и административен капацитет", заяви министър Христова.

/СН/