Добра година за историческия музей

Значителна част от дейността на Историческия музей в Сливен през миналата 2003 година беше подчинена на юбилейни годишнини, съобщи директорът Георги Кюпчуков. Сред по-важните чествания през годината са преминаването на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в България, 130-годишнината от основаването на Сливенската митрополия, бележити събития като Съединението, Деня на народните будители и други. Сериозни резултати през годината са постигнати при разработването на научни доклади и съобщения. Показателни за добрата работа са разработените от музейните специалисти 21 научни статии и съобщения за историческото минало и бита на Сливенския край, както и продължаващата работа по значими тези. Самостоятелно или в сътрудничество, музейните работници са участвали в 11 научни конференции, четения и кръгли маси като научното четене в Сливен и кръглата маса в Бургас, посветени на 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, кръглите маси по случай 135-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, кръглата маса за 130-годишнината на Сливенска епархия, научната конференция в Стара Загора за средновековните накити в българските земи, научната конференция в Сливен на тема "Съкровището", международната научна конференция в Софийския университет по случай 140-годишнината от създаването на "Робърт колеж".
Резултат от постиженията в научно-изследователската работа са многобройните авторски книги, сборници и статии. През годината излязоха от печат редица книги, дело на музейни работници, като "Хайдутинът воин - пазител на съкровище" и "Другият град", в местни издания бяха отпечатани 10 статии на специалисти от музея. Бял свят видяха и 7 научни статии. Извършена е през годината и научно-съставителска работа и е даден за печат сборникът "Българската миграция през Възраждането" с материали от национална научна конференция, провела се в Сливен. Въз основа на защитен проект "Сливен през Възраждането" е изготвен сборник-албум за Сливен през 18 и 19 век с над 90 цветни илюстрации, който ще излезе от печат към края на този месец.
Много полезна за Сливен инициатива е възстановяването на прекъсналата след 19-тия си том поредица "Музеите от Югоизточна България". До края на януари се очаква да излезе нейният 20-ти том.
През миналата година беше изготвена концепция за създаването на музей на бойната слава в Сливен, която вече е внесена за разглеждане в Общинския съвет. В момента тече процедурата за отдаване на част от материалната база на военното поделение срещу Колодрума в Сливен за база на бъдещия музей. Сериозна работа е свършена по изготвянето на сценарий на документалния филм "В името на драгоценното ни Отечество", който беше излъчен по местната КТВ и предстои да бъде показан в сливенските училища.

Ана-Мария Иванова