Профилакториумът на баните най-съблазнителен за чужди инвеститори

Сливен е сред общините в страната с най-голям потенциал за привличане на инвестиции, заяви при посещението си в нашия град Филип Дънлоп, директор на отдел "Икономическо развитие" в американския град Обърн, щата Алабама. Придружаван от трима експерти от същия отдел, той беше на работно посещение в Сливен във връзка с реализацията на проект "Маркетинтгова програма за недовършени сгради, общинска собственост, с цел привличане на инвеститори и създаване на трудова заетост". Проектът е разработен от специалисти на община Сливен и се осъществява в рамките на програма "Местно икономическо развитие" на Фондация за реформа в местното самоуправление - София.
На срещите със сливенските си колеги гостите разказаха за начините, по които те работят в Обърн за представянето на обектите пред инвеститори с цел привличане на тяхното внимание. В това отношение вижданията им се оказаха твърде близки до тези на сливенските специалисти. За да добият впечатление за недовършените обекти в Сливен и потенциала, който те притежават за привличането на инвеститори, американските гости разгледаха недовършените сгради на болничния комплекс, многофункционалната зала и профилакториума на Сливенските минерални бани. Общински специалисти разкриха пред тях и идеите за развитието на парк "Юнак". В обиколката трябваше да бъде включен и Домът за гости в местността Карандила, но лошото време попречи да се осъществи и това посещение.
След обиколката американските специалисти споделиха пред журналисти, че най-ограничени възможности за инвестиции според тях има болничният комплекс. Причината е, че обектът е твърде голям и трудно би привлякъл вниманието на някой инвеститор. Най-голям потенциал в това отношение те виждат в профилакториума на баните, който според американците представлява интерес не толкова заради самата сграда, отколкото заради нейното местоположение.
САЩ има определени интереси в тази част на света, но бих ви препоръчал да се целите в европейските инвеститори, особено сега, когато се стремите към Европейския съюз", посъветва Филип Дънлоп. На срещата с кмета Йордан Лечков американските гости не пропуснали да поговорят и на футболна тема. "Имаме нещо общо с вашия кмет - и двамата сме играли футбол, въпреки че неговата топка е била кръгла, а моята - елипсовидна. Само че той е по-добър играч от мен" - сподели Дънлоп с журналисти. Той призна, че на световното първенство в САЩ, когато нашият отбор излизал на терена, стискал палци за българските футболисти. "Те не бяха фаворитите, а ние много си падаме по аутсайдери", аргументира се гостът.

/СН/