Разкриха контрабандни канали за стоки

Три канала за контрабанден внос и износ на стоки са разкрили през миналата година полицаи от РДВР-Сливен, съобщи шефът на РЗБОП полк. Ненчо Ненчев. В тайник на ТИР, собственост на фирма "Елен"ООД, са били укрити 72 кашона с безжични телефони "Панасоник" на стойност 250 хиляди лева. Контрабандният износ е бил установен още в сливенската митница, но ТИР-ът умишлено е бил пропуснат на територията на Турция, за където били предназначени телефоните и там е извършена операцията по залавянето на нарушителите. В контрабандата участвал и турски гражданин.
Патент на друга сливенска фирма бил т.нар. метод на претоварване. Организаторите на контрабандата разчитали на това, че големият поток от автомобили по контролно-пропусквателните пунктове не позволява да се тегли всеки товар.
Сливенска фирма, търгуваща с пилешки разфасовки и ядки, използвала двойни или занижени фактури, а също и подмяна на отчетните документи на българска територия. Целта била да се избегне плащането на данъци. Престъпността вече се разгръща на широка територия и обхваща и няколко държави, поради което работата с оперативните служби на съседни страни всяка година бележи ръст, отбелязват от полицията.

/СН/