Общинският съвет все още без председател

Вяло потръгна и четвъртата сесия на новия Общински съвет в Сливен. Въпреки че дневният ред включваше 36 точки, до обяд съветниците бяха стигнали едва до шестата. Дебатите се разгоряха още с първото внесено предложение, което предвиждаше предсрочно прекратяване на пълномощията на избрания за общински съветник областен управител Иван Благоев.
След запитване до Централната избирателна комисия за местни избори относно статута на Благоев, Общинската избирателна комисия е взела решение, че следва да бъде избран за общински съветник следващият в листата на НДСВ. За да може комисията да се произнесе за това, следваше Общинският съвет предсрочно да прекрати пълномощията на избрания общински съветник в случай, че в 30-дневен срок от решението на ОИК не е положил клетва по неуважителни причини и не е подписал клетвен лист. Общинският съветник Руси Големанов предложи съветниците да се въздържат от гласуване, тъй като подобно решение би било порочно и всеки заинтересуван би могъл да го оспори.
"Считам, че Общинският съвет не може в това заседание да се произнесе, защото не е сезиран по правилата. Предложение за моето отстраняване няма нито от кмета, нито от общински съветник, а само те могат да отправят такива предложения", заяви на сесията Иван Благоев. Той припомни, че докато не подпише клетвен лист, не може да се смята за общински съветник и следователно не могат да бъдат прекратени и пълномощията му на такъв. Според областния управител Общинският съвет е органът, който може да се произнесе за това, но само ако приеме, че по неуважителни причини не е положил клетва. "Считам, че бездействието на правителството е достатъчно уважителна за мен причина" - допълни Благоев. В крайна сметка с 20 гласа "за", един "против" и седем "въздържал се" гласуването на предложението беше отложено за следващото заседание на Общинския съвет.
И този път не се стигна до избор на председател на Общинския съвет. Кандидатурите отново бяха две - движение "Отечество" издигна като кандидат за поста Марин Кавръков, а групата на коалиция "Новата левица" - доц. Иван Андреев. След тайния вот се оказа, че от 40-те общински съветници, действителните гласове са 31, като седем са пуснали празни пликове. Кандидатурата на Кавръков подкрепиха 13 общински съветници, а тази на доц. Андреев - 18, но гласовете отново не се оказаха достатъчни за избор на председател на Общинския съвет. На последната сесия за миналата година Кавръков беше подкрепен от 14 съветници, а доц. Андреев - от 19, а преди нея силите бяха 19 на 15 в полза на Кавръков.
Общинските съветници отложиха и точката за конкурс за управител на "Обреден комплекс". С това обаче като че ли се сложи и точка за положението на управителя на тази общинска фирма Тодор Тодоров, чийто договор изтича на 31 януари т.г. И то в деня, когато не само съветниците, но и кметът би трябвало да са научили, че "Обреден комплекс" е на 61-во място сред стоте проспериращи фирми в България за 2003г. по печалба!? Подобен успех би трябвало да радва местната власт особено когато към нейната фирма бяха стоварени губещите "Ученически столове". И що за приумица е предложението всички управители на общински фирми да се явят на нов конкурс, но без шефа на "Комунални услуги", чийто договор с анекс се продължава? Защото шефът на чистота е изготвил справка, в която се вижда какви успехи е постигнала фирмата сега, и какви неуспехи е трупала тя при предходния управител!? Но какво да каже Тодор Тодоров, след като преди него "Обреден комплекс" не е имала друг управител?
За съдбата и на други общински фирми четете в следващия брой.

/СН/