СЕНЧЕСТ БИЗНЕС
32 ФИРМИ ИЗТОЧВАЛИ ДДС

Полицаи от РЗБОП към РДВР-Сливен разкриха верига от 32 фирми, които само за една година неправомерно са изтеглили ДДС в размер на 1 500 000 лв. Това съобщи пред журналисти шефът на сливенските антимафиоти полк. Ненчо Ненчев.
Освен на територията на Сливенски регион, престъпната група е действала и на територията на Бургас, Велико Търново, Горна Оряховица, Ловеч и Стара Загора. Нейни инициатори са четирима добри познайници на полицията от Сливен и Нова Загора. Те въртели легален бизнес, изкупувайки селскостопанска продукция, основно зърно и грозде. Престъпната дейност е извършвана под прикритието на действителни сделки.
Механизмът на престъпленията е един и същ. След като съответната фирма натрупала задължения за изкупената стока, в рамките на данъчната година била продавана на трети лица, които при продажбата фактически поемали и активите, и пасивите. Те обикновено били крайно бедни роми, психично болни, без образование и материално състояние.
По случая се води следствено дело в Нова Загора, където е регистрирана основната фирма на престъпната групировка.
Общо 357 престъпления са регистрирани през миналата година в РДВР-Сливен по линия на икономическата престъпност и борбата с организираната престъпност, отчитат от полицията. От тях са разкрити 266. Процентът на разкриваемост е 74 на сто и нарежда дирекцията на едно от челните места в страната.
Нанесените с разкритите престъпления щети бележат стабилитет спрямо предходната година, като възлизат на 15 404 731 лв. От тях са възстановени близо 1 500 000 лв. и са обезпечени още 5 400 000 лв.

Мариана Жекова