Петима нови в Югоизточната лозаро-винарска камара

"Винпром Ямбол", Винарска къща "Сакар"-Любимец, ЗК"Кортен", Нова индустриална компания - Хасково и ст.н.с.Димитър Хаджийски като физическо лице, са новите членове на Югоизточната тракийска регионална лозаро-винарска камара след общото събрание във вторник. То се проведе в Сливен, тъй като тук е една от големите винарни в региона - "Домейн Бойар", в момента председател на сдружението.
Югоизточната тракийска регионална лозаро-винарска камара е сдружение, което не развива стопанска дейност. Тя е междупрофесионална организация, защитаваща интересите на своите членове, а дейността й се определя според Закона за виното. Това обясни управителят на "Домейн Бойар"-Сливен Николай Бонински, който представлява фирмата-председател в камарата. Цел на организацията е и поощряване на професионализма. Тя издава сертификати за произход и качество на грозде и вино, участва в организиране на кампаниите по прибиране и преработка на гроздето, съветва хората, които потърсят помощ, предоставя оборудвана дегустационна зала. В нея членуват всички по-големи производители и преработватели в този бранш. Сред досегашните 26 члена на камарата, са "Вини Сливен", "Винекс Славянци", Карнобатският винзавод, "Стара изба" в Ямбол, земеделските кооперации в Близнец, Шивачево, Коларово (Хасковско) и др.
В дневния ред на събранието бяха още отчета за 2003 г., бюджета за 2004-та и някои промени в устава, целящи единствено облекчаване приема на нови членове, каза още Николай Бонински.

Йорданка Раданчева