ЩАТСКИ ВОЕННИ ОГЛЕЖДАТ БАЗИ В СЛИВЕН

Американска военна делегация от посолството на САЩ у нас, придружавана от министъра на отбраната Николай Свинаров, пристигна снощи на посещение в Сливен, за да огледа местни бази във връзка с предстоящото влизане на страната ни в НАТО. По инициатива на кмета на Сливен Йордан Лечков и Асоциацията на завършилите колежа по отбраната на НАТО в България днес гостите ще се срещнат с общинското ръководство, за да разговарят за мястото и ролята на Сливен в активното присъединяване на страната ни към Евро-Атлантическия съюз. След обяд на същата тема е предвидена лекция и дискусии с обществеността на града.
Тя ще се състои в зала "Май" от 15 часа, като сред официално поканените са американският посланик у нас Джеймс Пардю и представителите на посолството на САЩ подполковник Реймънд Хартбаргер, политическият съветник Брад Фреден, капитан II ранг Кристофър Макдоналд, полк. Уоткинс и полк. Карла Бас. Ще присъстват и депутати от Сливенски избирателен район, регионални политически лидери, видни граждани и представители на обществеността в Сливен.
По време на престоя си в нашия град щатските военни ще огледат местни бази във връзка с предстоящото ни влизане в НАТО. Според кмета Йордан Лечков те имат сериозни интереси в региона. От предварителните разговори става въпрос най-вече за базата в Безмер, летище "Бършен", полигона Ново село и болницата. Американските военни изразили и намерението си да изградят магистрала, която да свързва Бургас и Сливен.
"Могат да направят още много неща, ако срещнат удобрение от наша страна, затова първо трябва да се изясним дали имаме желание за такова мащабно американско присъствие в региона", каза преди срещата градоначалникът.

/Сливенски Новини/