ХРОНИКА


Обучение на новите кметове

Поетапно обучение на новоназначените кметове от община Сливен започва от днес. То се извършва по инициатива на Регионалната асоциация на общините "Тракия", която изцяло е поела финансирането.
Занятията ще са по райони, като ще се осъществяват в края на всеки месец. Тридневното обучение за първите десет кметства започва от днес в комплекс "Жива вода" на Сливенски минерални бани.


Семинар за правомощията на местната власт

Семинар, организиран от Клуб "Отворено общество" - Сливен в рамките на проект "Информационна подкрепа за силно местно самоуправление в общините Котел, Твърдица и Нова Загора", се провежда днес в хотел "Сливен".
В него участват кметове на периферни градове и по-големи села на територията на трите общини, експерти от общинските администрации и общински съветници. Представител на екип "Обучителни програми" на Фондация за реформа в местното самоуправление - София ще разяснява правомощията на кметовете според закона за МВР и други нормативни разпоредби.


Министър Хюсменова праща дарение за наши деца

От нашия град стартира инициатива на министърът без портфейл Фелиз Хюсменова за разпределение на дарение сред децата в страната. Градът ни първи ще получи от помощите, а по-късно част от тях ще бъдат разпределени и по други градове.
Вчера представители на министър Хюсменова пристигнаха в Сливен, за да връчат дарението, което е под формата на дрехи, учебни помагала, обувки, аудио-визуална техника, музикални инструменти и игри.
Дарителската акция е насочена основно към Х-то и ХI-то училища, както и към детските градини "Здравец", "Звездица" и "Калина". С даренията ще бъдат направени компютърни кабинети в училищата, а детските градини ще получат аудио-визуална техника, музикални инструменти, дидактически и спортни игри. Освен това 563 деца от двете училища и 175 от трите детски градини ще получат дрехи, обувки и учебни помагала.


Японски посланик инспектира дарение

Посланикът на Япония Ясуйоши Ичихаши пристигна вчера на посещение в Сливен за да инспектира дарението, което беше връчено миналата година на детски социални домове в общината. След среща с кмета Йордан Лечков, гостът посети дневния дом "Св. Стилиян Детепазител" в ж.к. "Дружба" и домът за деца с увреждания в Кермен. Вечерта се срещна и с ръководството на селище "Качулка".


Ще строят комплекс за социални услуги

Милена Харизанова, експерт от Министерството на труда и социалната политика, беше вчера в Сливен във връзка с проекта "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България". Той предвижда изграждането на комплекси за социални услуги в пилотни общини, една от които е и Сливен.