НАД СТО СЛЕДСТВЕНИ ДЕЛА НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ ВЪВ ВОЕННА ПРОКУРАТУРА

Основен акцент в дейността на Сливенската Военноокръжна прокуратура през миналата година са били делата и преписките, съдържащи данни за престъпления срещу държавната собственост в Министерството на отбраната, случаи на корупция и свързаните с неоправдано полицейско насилие и неоснователно ограничаване на законните права и интереси на гражданите. Това сочи анализът на делата, разследвани от прокуратурата през едногодишния период. Дейността по разкриването и разследването на такъв род престъпления се очертава да бъде основен приоритет и в работата през настоящата година.
Това е обективно определено от конкретната обстановка в армията, свързана със закриване на казармени райони, предислоциране на части и подразделения, разпореждане с излишни материални средства или отдаване на войскови имущества или имоти под наем. Предварителните производства са образувани главно по деяния, свързани с проявена безстопанственост, неправомерно прекатегоризиране на войсково имущество, невярно документиране на данни или процеси, касаещи разпореждане с такова имущество, злоупотреба с власт и служебно положение.
Разследвани са през годината и дела за корупция, свързана с получаване на подкупи, облагодетелстване по неправомерен начин и създаване на предпоставки за ползване на материална облага от други лица. Такива са делата срещу кап. И.Д. от РДВР-Бургас, ст.лейт. С.П. от РДВР-Сливен, д-р С.Х. от Военна болница-Сливен, подп. Х.Х. от РДВР-Сливен, подп. И.П. от Пети ТСЦ-Сливен, старшина Й.Г. от под. 24 200 в Ямбол и м-р И. Ч. от поделение 36 720 в с. Лозарево. През 2003г. прокурорите от Сливенската военноокръжна прокуратура са работили по общо 969 преписки по следствения надзор. От тях са решени 859, като 219 са с постановления за образуване на предварително производство. Следствените преписки са водени във връзка със случаи на военни престъпления, насочени срещу подчинеността и военната чест, различни хипотези на отклонение от военна служба, военно-длъжностни престъпления, криминални и стопански престъпления, както и във връзка с жалби срещу служители от МВР, свързани с неправомерна употреба на оръжие или физическа сила, използване на служебно положение за лична изгода, неизпълнение на служебни задължения, бюрократично отношение, укриване или омаловажаване на нарушения и други.
Военните следователи от прокуратурата са работили през годината по общо 283 следствени дела, като 225 от тях са приключили. С мнение за предаване на съд са 167, а 58 - прекратени. 57 военно-полицейски производства са водени под формата на дознания в регионална служба "Сигурност-Военна полиция и Военно контраразузнаване". Военните прокурори са работили по общо 330 приключени досъдебни производства, като 321 от тях са били решени.
На специален отчет през годината са взети 101 следствени дела със срок на разследване над два месеца, водени срещу офицери, дела за тежки умишлени престъпления и др. с обществена значимост.
През годината в прокуратурата е водено само едно дело за самоубийство. То е за смъртта на задържания в І-во РПУ-Бургас Диян Тодоров. В резултат на разследването е установено, че се касае за самоубийство. През годината няма случаи на самоубийства или опити за самоубийства от военнослужещи на кадрова или наборна военна служба.
През мината година във Военна прокуратура са решени общо 311 прокурорски дела, като техния брой през предходната година е бил с 51 по-малко. Обвиняемите лица по внесените в съда дела са 230. Получени са за изпълнение 117 съдебни акта, от които 75 с присъда "лишаване от свобода". През отчетния период прокурорите са изготвили 12 протеста срещу необосновани, немотивирани или несправедливи присъди.
През годината по указание на Върховната касационна прокуратура военни прокурори са участвали в съвместни проверки с окръжните прокуратури в затворите в Сливен и Бургас. При тях са били установени данни за извършени престъпления, поради което във Военно-следкствен участък - Бургас са образувани 8 досъдебни производства срещу служители от бургаския затвор.

Ана-Мария Иванова